Home / Nieuws / ...

 

Broeikaseffect en obesitas gaan hand in hand
Wat is de overeenkomst tussen obesitas en de opwarming van de aarde? Het klinkt haast als het begin van een flauwe mop, maar Robin Stott en Ian Roberts zijn serieus: beide worden veroorzaakt door het gebruik van fossiele brandstoffen. 
De wetenschappers illustreren hun stelling met een concreet voorbeeld uit Mexico, waar deze maand een VN-conferentie over klimaatverandering plaatsvindt. 'De explosieve groei in gemotoriseerd verkeer in Mexicaanse dorpen en steden heeft tot een afname in fysieke activiteit geleid,' schrijven Stott en Roberts in een commentaar dat deze week tegelijkertijd in BMJ, The Lancet en Finnish Medical Journal verschijnt. 'Dit, gecombineerd met een toegenomen beschikbaarheid van calorierijk voedsel, heeft de BMI van de hele populatie omhoog doen schieten. Mexicanen betalen voor deze veranderingen met een verslechterde gezondheid en algeheel welzijn, met een hogere frequentie van diabetes, hartziektes, beroertes en kanker.'
Volgens de auteurs, die de Climate and Health Council vertegenwoordigen, hebben gezondheidswerkers wereldwijd de verantwoordelijkheid om het thema gezondheid als basis te nemen in discussies over klimaatverandering. Klimaatverandering heeft een bewezen nadelig effect op het welzijn van mensen; door de uitstoot van broeikasgassen te reduceren zou de volksgezondheid wel eens drastisch verbeterd kunnen worden. Om een daling in broeikasgasemissie te bewerkstelligen, is immers een significante toename in lichaamsbeweging nodig, en een overeenkomstige afname in autogebruik. 
Epidemiologisch bewijs toont dat chronische ziektes hierdoor minder vaak zouden voorkomen (10-20% minder ischemische hartziektes en 12% minder borstkanker, bijvoorbeeld). De voordelen op het gebied van de geestelijke gezondheid - als gevolg van minder lawaai, een slanker lichaam, een groenere omgeving - zijn niet eens meegerekend. Een verlaagde vleesconsumptie zou daarnaast ook een positief effect hebben op zowel het klimaat als de volksgezondheid: afgenomen veeteelt zorgt voor minder methaanuitstoot en een daling in inname van dierlijke vetten heeft onder andere minder darmkanker tot gevolg. 
Stott en Roberts roepen medisch professionals van over de hele wereld op om de gezondheidseffecten van klimaatverandering aan te pakken en zich aan te sluiten bij hun wereldwijde project. Ook moeten medici de ministers van volksgezondheid aanspreken op het verband tussen klimaat en gezondheid, zodat er politieke maatregelen komen.
Shannon Plaxton The Lancet 2010; doi: 10.1136/bmj.c6357: Doctors and climate change (November 2010)
 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: