Home / Nutriënten / ...
Taurine
Taurine is een zwavelbevattend organisch zuur. Taurine wordt vaak een aminozuur genoemd en als zodanig ingedeeld, maar is in strikte zin geen aminozuur.
Het is één van de meest voorkomende vrije aminozuren in diverse lichaamsweefsels. Een volwassen mens heeft circa 1 gram taurine per kilogram lichaamsgewicht in het lichaam.
Het is een niet-essentieel nutriënt omdat volwassen mensen het in het lichaam zelf kunnen maken uit de aminozuren L-cysteïne of L-methionine.
Bij baby's en jonge kinderen kunnen zelf nog geen taurine aanmaken, vandaar dat taurine voor hen wel essentieel is. Baby's krijgen voldoende voldoende uit borstvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding. Moedermelk bevat een concentratie taurine tussen 25 en 50 milligram per liter.
Bij volwassenen kunnen er zich soms situaties voordoen waarbij de eigen aanmaak tekortschiet (bij ziektes of lichamelijke uitputting).
Weefsels met de hoogste taurineconcentraties zijn spierweefsel (met name de hartspier), hersenweefsel en zenuwweefsel, de retina en in witte bloedcellen en bloedplaatjes. In de hartspier bestaat meer dan 50% van de vrije aminozurenvoorraad uit taurine.
Taurine speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, het is één van de belangrijkste nutriënten voor het hart.
Taurine verlaagt de bloedwaarden cholesterol en triglyceriden.
Taurine gaat de vorming van galstenen tegen.
Taurine zorgt voor de ontwikkeling en functie van spieren, de retina, het centrale zenuwstelsel en de hersenen.
Taurine is bovendien een sterke antioxidant.
Bij vrouwen met een verhoogd cholesterol blijkt dat hoge bloedwaarden taurine de kans op hart- en vaatziektes en het doodgaan daaraan flink kan verminderen.
Volgens een voorlopige studie lijkt het dat taurine plaques in de hersenen kan tegengaan en zo de ziekte van Alzheimer zou kunnen tegengaan.
Taurine komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vooral het donkere vlees van gevogelte, verder in vis, schaal/schelpdieren en in eieren.
Melk en melkproducten zijn duidelijk minder rijk aan taurine.
Taurine komt niet voor in plantaardig eiwit: bonen en noten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteïne, welke in het lichaam omgezet kunnen worden in taurine.
Ook wordt in de meeste soorten energiedrank een relatief (veel te) grote hoeveelheid taurine verwerkt.
Opmerkingen:
Algemene opmerking:
URL van deze pagina:
(25-09-2018)