Home / NutriŽnten / ...

 

Taurine

 

Taurine is een zwavelbevattend organisch zuur. Taurine wordt vaak een aminozuur genoemd en als zodanig ingedeeld, maar is in strikte zin geen aminozuur.

Het is ťťn van de meest voorkomende vrije aminozuren in diverse lichaamsweefsels. Een volwassen mens heeft circa 1 gram taurine per kilogram lichaamsgewicht in het lichaam.

Het is een niet-essentieel nutriŽnt omdat volwassen mensen het in het lichaam zelf kunnen maken uit de aminozuren L-cysteÔne of L-methionine.

Bij baby's en jonge kinderen kunnen zelf nog geen taurine aanmaken, vandaar dat taurine voor hen wel essentieel is. Baby's  krijgen voldoende voldoende uit borstvoeding of kunstmatige zuigelingenvoeding. Moedermelk bevat een concentratie taurine tussen 25 en 50 milligram per liter.

Bij volwassenen kunnen er zich soms situaties voordoen waarbij de eigen aanmaak tekortschiet (bij ziektes of lichamelijke uitputting).

 

Weefsels met de hoogste taurineconcentraties zijn spierweefsel (met name de hartspier), hersenweefsel en zenuwweefsel, de retina en in witte bloedcellen en bloedplaatjes. In de hartspier bestaat meer dan 50% van de vrije aminozurenvoorraad uit taurine.

Taurine komt voornamelijk voor in eiwitrijk dierlijk voedsel, zoals vooral het donkere vlees van gevogelte, verder in vis, schaal/schelpdieren en in eieren.

Melk en melkproducten zijn duidelijk minder rijk aan taurine.

Taurine komt niet voor in plantaardig eiwit: bonen en noten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteÔne, welke in het lichaam omgezet kunnen worden in taurine.

Ook wordt in de meeste soorten energiedrank een relatief (veel te) grote hoeveelheid taurine verwerkt.

 

 

Opmerkingen:

 

 

Algemene opmerking: 

 

URL van deze pagina:

 

Bronnen                                                            Printen      

 

(25-09-2018)