Home / Nieuws / ...

 

Hartaanval en hartfalen
Een op de vier patiŽnten ontwikkelt hartfalen binnen 4 jaar na hartaanval
Circa ťťn op de vier patiŽnten ontwikkelt hartfalen binnen vier jaar na een hartaanval, blijkt uit een studie in bijna 25 duizend patiŽnten. De resultaten werden vandaag gepresenteerd door cardioloog in opleiding dr. Johannes Gho van het UMC Utrecht tijdens het Heart Failure 2016 congres in Florence, ItaliŽ.
Voor het onderzoek, de zogenaamde CALIBER studie, werden elektronische gezondheidsgegevens van een Britse databank van 24.745 patiŽnten van achttien jaar en ouder verzameld tussen 1998 en 2010. De patiŽnten die onderzocht werden hadden voor het eerst een hartinfarct en daarvoor niet eerder last van hartfalen. Gemiddeld werden de patiŽnten 3,7 jaar gevolgd. 24,3 procent (6.005 patiŽnten) had tegen die tijd in bepaalde mate hartfalen ontwikkeld. Het percentage dat hartfalen na een hartinfarct ontwikkelde bleef relatief onveranderd gedurende de onderzochte tijdsperiode. Dit kan enerzijds te maken hebben met de ontwikkeling van betere behandelingen voor het hartinfarct, anderzijds leven patiŽnten langer na een hartinfarct om hartfalen te ontwikkelen. Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met University College London (Verenigd Koninkrijk) onder begeleiding van prof. dr. Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht.
Oorzaak
Verschillende factoren werden in verband gebracht met het verhoogde risico op hartfalen na een hartinfarct. Vooral leeftijd speelt hierbij een rol, maar ook sociaal-economische achterstelling. Ook diabetespatiŽnten en mensen die last hebben van boezemfibrilleren hebben meer kans op hartfalen. Volgens dr. Gho, cardioloog in opleiding bij het UMC Utrecht Hart- en Vaatcentrum, moeten de bevindingen helpen bij het vinden van betere behandelingen. "Door erachter te komen welk type patiŽnten die een hartaanval hebben gehad het meeste kans hebben op hartfalen, kan dit ons helpen preventieve behandelingen in te zetten."
Bijna 150.000 mensen met hartfalen
Bij hartfalen is de pompfunctie van het hart verminderd. Het hart pompt niet genoeg bloed rond en er ontstaan klachten zoals vermoeidheid of vocht vasthouden. In het begin merk je hier niets van. Het hart compenseert dit zelf door harder te werken of extra spieren aan te maken. Op een gegeven moment werkt dit niet meer en ontstaan er klachten. In Nederland zijn er bijna 142.000 patiŽnten met hartfalen. Naar schatting neemt dit aantal verder toe tot 195.000 in 2025.
Bron: UMC Utrecht
(Mei 2016)
Printen

 

 

Reacties: