Home / Nieuws / ...

 

Slechts vijf procent van de wereldbevolking is gezond
In 2013 had meer dan 95% van alle aardbewoners last van minstens één ziekte. Slechts 4,3% voelde zich kiplekker. Dit blijkt uit een grootschalige analyse door wetenschappers van het onderzoeksprogramma Global Burden of Disease Study 2013. De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet.
Wetenschappers hebben 35.620 gegevensbronnen uit 188 landen in de periode 1990-2013 geanalyseerd.
Uit de analyse blijkt dat 2,3 miljard individuen meer dan vijf kwalen heeft. Ook leven zieken of personen met handicaps langer, waardoor het aantal gezonde levensjaren afneemt. Wetenschappers verwachten dat de komende decennia meer mensen in suboptimale gezondheid gaan leven, wat vooral komt door toenemende vergrijzing. Zo heeft 36% van de kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar in eerstewereldlanden geen gezondheidsproblemen, terwijl dit onder welvarende tachtigplussers slechts 0,03% is. 
Behandeling van ziekten
Neem bijvoorbeeld diabetes. De afgelopen 23 jaar is het aantal mensen met suikerziekte met 43% gestegen, alleen is het aantal doden door diabetes met ‘slechts’ 9% toegenomen. De onderzoekers benadrukken dat het niet goed is om enkel te focussen op het verlagen van de sterftecijfers. “We moeten ook aandacht besteden aan de toename van ziekten en hoe deze op de beste manier behandeld kunnen worden, waardoor de kwaliteit van leven hoog blijft”, vertelt onderzoeker Theo Vos van de universiteit van Washington. “Ook is er onvoldoende aandacht voor mentale en gedragsproblemen, aangezien veel mensen daar aan lijden.”
Stijgers
De afgelopen 23 jaar zijn gezondheidsklachten nauwelijks veranderd. De helft van de kwalen valt onder aandoeningen aan het bewegingsapparaat (denk aan: rugpijn, nekpijn en artritis) of mentale problemen (depressie, angst, drugsverslaving, alcoholverslaving). Toenemende ziekten zijn diabetes (+136%), Alzheimer (+92%), hoofdpijn door overmatig medicijngebruik (+120%) en artrose (+75%).
Bron: Scientias.nl
De studie. (Juni 2015)


Printen

 

 

Reacties: