Home / Nieuws / ...

 

Pijnstillers vaak onveilig gebruikt
Veel patiënten gebruiken meer dan de dagelijks toegestane hoeveelheid van vrij verkrijgbare NSAID’s (ontstekingremmers) – diclofenac, ibuprofen, naproxen – en lopen zo een verhoogd risico op maagbloedingen of schade aan de nieren. Bovendien worden deze pijnstillers vaak gebruikt door mensen met een verhoogde kans op ernstige complicaties. Dat blijkt uit cross-sectioneel onderzoek in vier huisartspraktijken van Aafke Koffeman e.a (Erasmus MC), gepubliceerd in de British Journal of General Practice.
Bijna één op de drie mensen gebruikt een of meerdere soorten NSAID’s zonder recept en bijna één op de tien personen neemt meer in dan de dagelijks aanbevolen maximumdosering. Omgerekend naar de gehele Nederlandse bevolking gaat het om ongeveer 333.000 mensen, aldus Koffeman e.a. Men slikt de pillen voornamelijk tegen hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn en menstruatiepijn. NSAID’s worden ook gebruikt door mensen die een groot risico lopen op ernstige complicaties. Zo’n 13 procent van hen gebruikt ze, soms in meer dan de maximaal aanbevolen dosis. 
Volgens de onderzoekers kunnen de huisartsen een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van veilig gebruik van de pijnstillers. Bijvoorbeeld door na een nieuwe diagnose of gewijzigde medicatie de patiënt te wijzen op zijn gewijzigde risicoprofiel, en daarmee op de gevaren van NSAID’s.
Medisch contact, BJGP: High-risk use of over-the-counter non-steroidal anti-inflammatory drugs: a population-based cross-sectional study (April 2014)

 

 



Printen

 

 

Reacties: