Home / Nieuws / ...

 

Hoogte bloeddruk beïnvloedt ziekte van Alzheimer
De bloeddruk in combinatie met andere patiëntkenmerken bepaalt of het ACE-enzym gunstige of ongunstige effecten heeft op de hersenen. Deze ontdekking draagt bij aan het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. 
Bij de bloedregulering speelt het ACE-enzym een belangrijke rol. Dit enzym geeft normaliter een bloeddrukverhoging. Uit recent onderzoek blijkt dat een te hoge of een te lage bloeddruk van invloed kan zijn op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
ACE-enzym
Hadassa Jochemsen heeft de effecten van een hoge of juist lage bloeddruk op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer onderzocht. Zij onderzocht hoe de bloeddruk en het ACE-enzym samenhingen met schade aan de hersenvaten en met een afname van het hersenvolume. Zij heeft daarvoor vier jaar lang MRI-scans van patiënten van middelbare leeftijd met hart- en vaatziekten bekeken. Daarnaast bekeek ze MRI-scans en hersenvocht van patiënten met de ziekte van Alzheimer. 
Bloeddruk
Jochemsen heeft aangetoond dat het ACE-enzym zowel gunstige als ongunstige effecten heeft op de hersenen. De effecten zijn afhankelijk van overige kenmerken van de patiënt. Een bloeddrukverlaging lijkt gunstig voor de hersenen bij patiënten met hart- en vaatziekten die al een hoge bloeddruk hebben. Tegelijkertijd zouden de resultaten erop kunnen wijzen dat het verlagen van het ACE-enzym, door bijvoorbeeld bloeddrukverlagende middelen, ook ongunstige effecten kan hebben voor patiënten die een verhoogd risico hebben op de ziekte van Alzheimer. 
Ziekte van Alzheimer
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. In Nederland hebben nu al 250.000 mensen dementie en naar verwachting zal dit in 2040 opgelopen zijn tot een half miljoen. Het is van groot belang dat de oorzaak van de ziekte van Alzheimer ontdekt wordt. Kennis over de oorzaak maakt het mogelijk om zeer gericht therapie te ontwikkelen zodat de ziekte genezen kan worden. 
Promotie
Hadassa Jochemsen is gepromoveerd op het proefschrift Brain under pressure. Influences of blood pressure and angiotensin-converting enzyme on the brain aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn promotoren zijn prof.dr. Ph. Scheltens, prof.dr. Y. van der Graaf, dr. M. Muller, dr. M.I. Geerlings.
Bron: VUmc (Oktober 2013)




Printen

 

 

Reacties: