Supermarktvlees bron van infecties Klebsiella pneumoniae
Klebsiella pneumoniae-bacteriën in vlees en bij patiënten lijken zo veel op elkaar dat het aannemelijk is dat supermarktvlees een bron van
infecties vormt. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers van verschillende universiteiten in Clinical Infectious Diseases (2015;61:892-9).
K. pneumoniae komt van nature in de darmen voor, maar kan met name bij mensen met een minder functionerend immuunsysteem
luchtweginfecties en blaasontstekingen veroorzaken. De bacterie is een vaak geziene gast op vleesproducten, maar tot dusver is nauwelijks bekend in hoeverre het deze bacteriën zijn die gezondheidsproblemen geven bij mensen.
Om hier achter te komen, bemonsterden Gregg Davis (George Washington University) en collega’s kip-, kalkoen- en varkensproducten in negen verschillende supermarkten in de stad Flagstaff in Arizona (VS). Daaruit isoleerden ze K. pneumoniae en vergeleken die met monsters van patiënten uit het nabijgelegen ziekenhuis. Daartoe bepaalden ze de totale DNA-volgorde, maten ze de antibioticaresistentie en voerden ze een virulentietest uit.
De genetica van de bacteriestammen van beide locaties was totaal vervlochten, er zat weinig genetisch verschil tussen de monsters. Ook de virulentie van de stammen was vergelijkbaar. Alleen het antibioticaresistentieprofiel verschilde: bacteriën in vlees waren vaker resistent tegen tetracycline en tegen meer dan 3 verschillende antibiotica. Volgens de auteurs is dit te wijten aan de hogere selectiedruk in de vleesindustrie. Daardoor pikken bacteriën snel verschillende resistentiegenen op.
In een begeleidend commentaar prijst Amee Manges van University of British Columbia (Canada) de methode van de auteurs (Clin Infect Dis. 2015;61:900-2). Door het complete genoom van de bacteriën te bepalen, onderstrepen ze andermaal de mogelijkheden van wat genetische epidemiologie is gaan heten: het identificeren van mogelijke infectiebronnen op basis van DNA. De techniek heeft al verschillende nieuwe haarden van pathogene bacteriën aangewezen.
Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
De
studie.
(Oktober 2015)
Reacties: