Home / Nieuws / ...

 

Bewegen beter dan rust bij chemotherapie
Vrouwen die regelmatig sporten tijdens de periode dat ze chemotherapie krijgen, hebben minder last van bijwerkingen, blijven fitter, en kunnen de behandeling beter aan. Dit blijkt uit onderzoek van Hanna van Waart e.a.
De Nederlandse onderzoekers, van onder meer het NKI, vroegen 524 vrouwen met borstkanker – die waren ingepland voor chemotherapie – of zij wilden meedoen aan het onderzoek. Meer dan de helft wilde niet, vooral om ze er geen tijd of energie voor hadden, of simpelweg niet wilden bewegen. De 230 vrouwen die wel meededen, waren gemiddeld wat hoger opgeleid en hadden vaker een baan. Die 230 werden in drie groepen verdeeld. Eén groep kreeg normale zorg zonder beweegprogramma, één volgde thuis een licht beweegprogramma zonder begeleiding, de laatste kreeg een wat pittiger programma onder leiding van een fysiotherapeut.
De beweeggroepen hadden minder last van misselijkheid en braken, minder pijn en gingen qua fitheid minder achteruit. Ze waren sneller weer aan het werk dan de groep die normale zorg kreeg. De meest bewegende groep was ook minder moe dan de andere groepen, en had minder vaak dosisaanpassingen van de chemo nodig. Die zijn doorgaans nodig omdat iemand te veel last van bijwerkingen heeft. Na een half jaar was er tussen alle groepen geen verschil meer.
Het is dus beter om patiënten te adviseren te blijven bewegen, dan om rust te nemen. Het kan zeker geen kwaad, en ze doorstaan de chemotherapie beter. Bewegen onder begeleiding heeft daarbij de voorkeur. 
Medisch Contact

De studie. (Mei 2015)


 
Printen

 

 

Reacties: