Home / Nieuws / ...

 

Visolie bij chemotherapie, of niet??
In een recent artikel in een grote Nederlandse krant stond te lezen dat het gelijktijdig gebruik van visolie en chemotherapie volgens onderzoek door wetenschappers van Utrechtse Universitair Medisch Centrum en het Nederlandse Kankerinstituut ten sterkste werd afgeraden. Wellicht zijn de wetenschappers, net zoals de krant alleen uit op publiciteit want de onderbouwing van dit advies is niet echt solide.
In een eerder onderzoek van dezelfde wetenschappers in 2011 met twee minder bekende visvetzuren, 12-oxo-5,8,10-heptadecatrienoic acid (KHT) en hexadeca-4,7,10,13-tetraenoic acid (16:4(n-3), die in kleine hoeveelheden in vis en visolie te vinden zijn, bleek in het laboratorium en met muismodellen dat deze twee visvetzuren de werking van platinaderivaten zoals cisplatina en carboplatin, die veel gebruikt worden bij de behandeling van verschillende kankersoorten, tegen werkten en de kankerweefsels resistent werden tegen platinaderivaten. Dit onderzoek werd in 2011 gepubliceerd nadat een onderzoek bij kankerpatiŽnten, door andere wetenschappers had laten zien dat extra visolie tijdens de chemotherapie met platinaderivaten zorgden voor een betere respons op de therapie en zorgde voor een langere overlevingstijd. De vraag was toen dus al waarom is niet onderzocht door de Nederlandse wetenschappers of wellicht andere visvetzuren sterker werken waardoor de werking van die twee vetzuren teniet gedaan werd. In de studie, die nu gepubliceerd is door de Nederlandse wetenschappers wordt alleen gekeken of de inname van verschillende soorten visolie zorgt voor aanwezigheid in het lichaam van de twee visvetzuren. Uit deze studie blijkt dat alleen het visvetzuur hexadeca-4,7,10,13-tetraenoic acid (16:4(n-3) inderdaad gevormd wordt en is de conclusie van de wetenschappers dat gelet op hun eerder (laboratorium)onderzoek de inname van visolie tijdens een chemotherapie ten stelligste moet worden vermeden. Geen onderzoek in deze laatste studie is gedaan of de inname van visolie tijdens de chemotherapie inderdaad de behandeling beÔnvloed heeft, om ethische redenen zo zeggen de wetenschappers is dat niet gebeurd??

Verschillende studies laten het belang van visvetzuren bij het voorkomen en de behandeling van kanker of dat ook zo is tijdens een chemotherapie lijkt nu wellicht iets minder zeker, of juist niet.
(April 2015)


 Printen

 

 

Reacties: