Home / Nieuws / ...

 

Voedselagentschap waarschuwt voor acrylamide in voeding
Acrylamide in voedingsmiddelen verhoogt mogelijk het risico op het ontwikkelen van kanker. Dat zegt het Europees Voedselagentschap Efsa in een (voorlopig) advies. Daarmee bevestigt de Europese voedselveiligheidsorganisatie eerdere evaluaties.
Het verhoogde risico is gebaseerd op dierenstudies. Dit geldt voor alle leeftijdsgroepen, maar kinderen lopen, gezien hun gewicht, met blootstelling aan acrylamide het meeste risico.
Acrylamide heeft waarschijnlijk ook een schadelijk effect op het zenuwstelsel, op de pre- en postnatale ontwikkeling van het kind en op de mannelijke vruchtbaarheid. Efsa beschouwt de risico’s hierop echter niet als zorgelijk met de huidige inname.
De stof acrylamide zit onder meer in koffie, gefrituurde aardappelproducten, koekjes, krokante en zachte broodjes, maar ook in babyvoeding. In voeding ontstaat acrylamide bij verhitting zonder water (bakken, roosteren, braden, frituren) bij een temperatuur hoger dan 150 graden Celsius. Acrylamide wordt gevormd door dezelfde chemische reactie die producten een bruin laagje en een krokante, roostersmaak geeft.
Diverse EU-landen raadden aan het acrylamide-gehalte in voeding te verminderen. Ook wordt aangeraden producten niet te veel te verhitten. 
gezondheid.be

Het advies. (September 2014)


 Printen

 

 

Reacties: