Meer nadelen van pesticiden
Pesticiden verhogen de kans op autisme en zijn een bedreiging voor de biodiversiteit zo blijkt uit twee publicaties.
Pesticiden in de landbouw verhogen risico op autisme
Zwangere vrouwen die in de buurt van landbouwgronden wonen waar pesticiden worden gebruikt, lopen 60% meer kans om een kind met ontwikkelingsproblemen en autisme ter wereld te brengen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Californië.
In de Verenigde Staten is het aantal gevallen van autisme de laatste jaren steeds toegenomen. Onderzoekers van de universiteit van Davis in Californië hebben nu een link gelegd tussen het gebruik van pesticiden in de landbouw en autisme.
Zwangere vrouwen die in een straal van 1,5 kilometer wonen nabij een boerderij waar pesticiden worden gebruikt, lopen 60% meer kans om een kind met autisme te baren. Een blootstelling tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap verhoogt dat risico nog. Vooral organofosfaten in de pesticiden blijken de boosdoener te zijn. De laatste jaren zijn die - voor wat betreft insecticiden binnenshuis - wel meer en meer vervangen door pyrethroïden, maar ook die blijken schadelijk.
"We hebben vastgesteld dat meerdere soorten pesticiden vaak gebruikt worden bij woongebieden waar meer kinderen autisme hebben ontwikkeld", zegt Irva Hertz-Picciotto, een van de onderzoekers. De studie heeft dan ook een belangrijke waarschuwing: "Zwangere vrouwen moeten elk contact met chemische landbouwproducten vermijden".
De studie werd gepubliceerd in het vakblad Environmental Health
Perspectives.
Bron: VRT
"Systemische pesticiden wereldwijde bedreiging voor biodiversiteit"
Na een analyse van 800 wetenschappelijke publicaties besluit een internationale groep onafhankelijke wetenschappers, verenigd in de "Task Force on Systemic Pesticides", dat de systemische pesticiden neonicotinoïden en fipronil aanzienlijke schade toebrengen aan veel nuttige ongewervelde diersoorten en een belangrijke rol spelen in de achteruitgang van bijen.
In tegenstelling tot andere pesticiden, die op de oppervlakte van behandelde bladeren blijven, worden "systemische pesticiden" door de plant opgenomen en naar alle weefsels getransporteerd, zowel naar de bladeren, bloemen, wortels en stengels als naar de pollen en de nectar.
Neonicotinoïden zijn neurotoxinen, stoffen die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden, en blootstelling aan deze stoffen kan leiden tot onmiddellijke, dodelijke maar eveneens chronische gevolgen.
"De laatste 20 jaar nam de bezorgdheid over de impact van systemische pesticiden op heel wat nuttige soorten toe maar overheden oordeelden tot op heden veelal dat wetenschappelijk onderzoek nog geen afdoende bewijzen heeft opgeleverd om ingrijpen te rechtvaardigen", verduidelijkt Noa Simon Delso van Cari, een vereniging van Waalse en Brusselse bijenhouders.
De wetenschappers zeggen dat de meest getroffen soortengroepen de ongewervelde landdieren (zoals regenwormen) zijn, gevolgd door bestuivende insecten als bijen en vlinders en daarna ongewervelde waterdieren (zoals zoetwaterslakken of larven van eendagsvliegen en libellen). Men stelde ook vast dat vissen, amfibieën en microben allemaal aangetast waren na hoge of langdurige blootstelling. Er blijken wel nog te weinig gegevens om uit te maken of zoogdieren of reptielen effecten ondervinden. De studie wordt deze zomer gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science and Pollution Research.
Een van de hoofdauteurs van de studie, dr. Jean-Marc Bonmatin van het Centre national de la Recherche scientifique uit Frankrijk, ziet een bedreiging voor de productiviteit van onze natuur en onze landbouw die te vergelijken is met het gevaar van organofosfaten of DDT's.
Bron: AP (Juni 2014)
Reacties: