Gevaarlijke Energy Shots moeten verboden worden
Dit is het probleem
Energiedrankjes van producenten als Red Bull zijn razend populair – met name bij kinderen en jongeren. Producent Red Bull heeft een aantal jaar geleden zijn aanbod dan ook uitgebreid met zogenoemde energy shots (60 ml). Deze kleine flesje bevatten
cafeïne en taurine in een concentratie die ruim vier keer zo hoog is als die in een normaal blikje. Zowel de energy shots als de originele energiedrankjes worden ervan verdacht dat ze hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en zelfs sterfgevallen hebben veroorzaakt. Bij de shots is het risico op overdosering bovendien zeer groot. Wetenschappers waarschuwen voor mogelijke bijwerkingen, vooral als de shot wordt gedronken tijdens het sporten of in combinatie met alcohol.
Dit is de stand van zaken
In de warenwet is de maximumconcentratie voor cafeïne in frisdranken vastgesteld. Producenten zoals Red Bull omzeilen deze regels echter door de energy shots officieel als voedingssupplement aan te merken. De energy shot van Red Bull bevat per liter wel vier keer zoveel cafeïne als is toegestaan voor 'normale' energiedrankjes.
Het Bureau Risicobeoordeling adviseerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport al in 2009 om strengere wetgeving te formuleren voor de etikettering van energiedrankjes. Ondanks het feit dat dit onderzoek in opdracht van het ministerie zelf was uitgevoerd, besloot toenmalig minister Klink geen actie te ondernemen. Maar naast foodwatch hebben ook andere organisaties zoals de GGD, het Voedingscentrum en STAP (Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid) aan de bel getrokken. Maar helaas blijft ook de huidige minister Schippers stellig wijzen op zelfregulering en eigen verantwoordelijkheid van consumenten.
Het Duitse bondsinstituut voor risicoclassificatie (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) ging in haar advies zelfs een stapje verder: de energy shots zijn 'niet veilig' en zouden verboden moeten worden. Alleen een waarschuwing op de verpakking zou het risico op overdosering niet uitsluiten. Ook de Franse voedselautoriteit ANSES waarschuwde in 2012 dat de veiligheid van het product niet gegarandeerd kon worden. In de VS onderzoekt de Food and Drug Administration (FDA) momenteel zelfs of een aantal sterfgevallen mogelijk veroorzaakt zijn door energiedrankjes.
Er zijn echter ook landen waar de urgentie van maatregelen wél wordt ingezien: In Denemarken en Noorwegen mogen energiedrankjes niet in de supermarkt worden verkocht.
Dit eist foodwatch
Om gezondheidsschade te voorkomen, is actie noodzakelijk! foodwatch eist een algemeen verkoopverbod op energy shots. Daarnaast moet op de verpakking van de gewone energiedrankjes duidelijke waarschuwingen staan en mogen ze alleen nog verkocht worden aan consumenten van 18 jaar en ouder.
Bron: Foodwatch.nl (Juli 2013)
Reacties: