Dieet beperkt risico hartziekten bij nierpatiënt
Hormonale stoffen FGF-23 en klotho vergroten de kans op hart- en vaatziekten bij nierpatiënten. Maar met het juiste dieet zijn deze stoffen goed te beïnvloeden, concludeert promovendus Marc Vervloet.
Vooral de hoogte van FGF23 blijkt een vrij goede voorspeller te zijn voor sterfte en het optreden van verschillende complicaties in de toekomst van de patiënt met nierziekte.
Vitamine D
Verder concludeert Vervloet dat behandelingen gericht op een tekort aan vitamine D en een te hard werkende bijschildklier niet optimaal worden gebruikt bij een groot deel van de dialyse-patiënten in Nederland en Europa.
Proefschrift
Marc Vervloet promoveerde op zijn proefschrift 'Managing disorders of bone and mineral metabolism in chronic kidney disease'.
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Maatregelen tegen hart- en vaatziekten bij nierpatiënten
Dat een verminderde nierfunctie kan leiden tot hart- en vaatzieken is al langer bekend. Marc Vervloet onderzoekt welke stoffen deze grotere kans op hart- en vaatziekten veroorzaken. ‘Mijn onderzoek toont aan dat bepaalde mineralen en hormonen hier een belangrijke rol in spelen. Met onder andere de juiste diëten zijn deze stoffen in het bloed goed te beïnvloeden’, schrijft Vervloet in zijn proefschrift. Hij promoveert op 16 mei bij VUmc.
De verhoogde kans op hart- en vaatziekten treedt niet alleen op bij patiënten die dialysebehandelingen ondergaan, maar ook bij patiënten met een minder ernstige mate van nierziekte. De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat deze complicaties kunnen worden veroorzaakt door de achteruitgang van een specifieke nierfunctie, namelijk de regulatie van de stofwisseling van mineralen en botweefsel.
Hoewel al lang bekend was dat de nier een grote rol speelt bij het handhaven van normale waarden van calcium, fosfaat, het bijschildklierhormoon PTH en vitamine D, bestond de gedachte dat afwijkingen hierin zich vooral uiten in toenemende zwakte van bot en het vaker optreden van breuken. Inmiddels is duidelijk dat de genoemde mineralen en hormonen ook direct effect hebben op het hart en bloedvatstelsel.
De beschikbare behandelingen om de afwijkingen van deze mineralen en hormonen te corrigeren, kunnen dan ook een gunstig effect hebben op het doorgaans ongunstige beloop van de complicaties. Uit dit onderzoek blijkt dat behandelingen gericht op een
tekort aan vitamine D en een te hard werkende
bijschildklier waarschijnlijk niet optimaal worden gebruikt bij een groot deel van de dialyse-patiënten in zowel Nederland, als in Europa.
Bovendien wordt uit het onderzoek duidelijk dat het verbeteren van de bijschildklierfunctie ook leidt tot gunstigere waarden van het mineraal fosfaat. De nieuw ontdekte hormonale stoffen FGF-23 en klotho blijken van zeer groot belang. Dit onderzoek toont bovendien aan dat zeker FGF-23 gunstig is te beïnvloeden met onder andere dieetmaatregelen.
(Mei 2012)
Reacties: