Home / Nieuws / ...

 

Jongeren wil duurzame producten in de schoolkantine
Driekwart van de jongeren vindt het okay als het broodje ham in de kantine wordt vervangen door een meer duurzame variant. 8 van de 10 jongeren zegt invloed te hebben op wat ze thuis eten. Liefst zouden ze zien dat ook hun ouders beter letten op dierenwelzijn en milieu bij het boodschappen doen. Dit blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘Jongeren over vlees versus vega’ dat in opdracht van het Voedingscentrum is verricht onder ruim 500 jongeren van 12 tot 18 jaar.
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat 73% van de jongeren het belangrijk vindt dat het vlees dat ze eten komt van dieren die goed behandeld zijn. Nog eens 23% is het met die stelling een beetje eens. Verder vindt 43% van de jongeren dat het belangrijk is dat bij de productie van eten rekening is gehouden met het milieu, en 46% is het daarmee ‘een beetje eens’. Ruim de helft van de ondervraagden (54%) wil graag tips krijgen hoe ze door kleine veranderingen in hun dagelijkse eetgewoonten het milieu en dierenwelzijn kunnen verbeteren. De jongeren geven ook aan welke informatie en tips ze zouden willen hebben:‘Hoe worden dieren geslacht, met of zonder pijn?’,‘Merkt een kip wel of hij binnen of buiten rondloopt?’, ‘Hoe krijg je toch eiwitten binnen als je geen vlees eet?’ en ‘Wat heeft het voor nut als ik minder vlees zou gaan eten?’.
Omgeving ook van belang
Met de stelling ‘Ik zou graag willen dat er meer duurzame producten in de schoolkantine worden verkocht zoals een broodje ei i.p.v. vlees’ is 38% van de jongeren het helemaal eens, en 36% ‘een beetje eens’. Slechts 26% is het totaal of gedeeltelijk oneens met deze stelling. Verder is een ruime meerderheid (79%) van de jongeren het totaal of gedeeltelijk eens met de stelling ‘Ik vind het belangrijk dat mijn ouders bij het kiezen van eten rekening houden met dierenwelzijn en milieu’. 
Vleeseter of vegetariër
De meeste jongeren eten wel eens vlees, maar niet iedere dag. Iets meer dan een kwart eet elke dag vlees. 11 procent noemt zich een echte vegetariër. Bijna de helft van alle jongeren geeft aan dat voor hen de belangrijkste reden om minder vlees te eten is omdat ze het zielig vinden voor de dieren. 21 procent vindt het beter voor het milieu om minder of geen vlees te eten en nog eens 21 procent ziet geen enkele reden om minder vlees te eten.
Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Youth Marketeers onder 546 jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Zij zijn wat betreft woonplaats, opleiding, geslacht en leeftijd een representatieve afspiegeling van Nederlandse jongeren. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens de persconferentie voor redacteuren van schoolkranten ‘Vlees versus Vega – The Battle’ in het ROC Mondriaan in Den Haag. (Oktober 2011)
 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: