Home / Nieuws / ...

 

Ook resistente bacteriën in groenten
Niet alleen in kip maar ook in groenten zijn bacteriën gevonden die resistent zijn voor een groot aantal antibiotica.
Een woordvoerster van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam heeft maandag een bericht van de NOS hierover bevestigd.
Onderzoekers van het VUmc vonden een resistente bacterie in vijftien groenten, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak.
Als mensen de stoffen binnenkrijgen, kan het zijn dat ze bij ernstige ziekte moeilijker te genezen zijn, omdat antibiotica niet meer aanslaan.
Groentemonsters
De wetenschappers onderzochten 120 groentemonsters. Bij zeven daarvan werd een ESBL-houdende resistente bacterie aangetroffen. ESBL is een groep van enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica.
Volgens het VUmc waren vijf van de zeven besmette monsters van biologische teelt.
De onderzoekers nemen aan dat de groenten besmet raken door dierlijke mest. Het kan ook zijn dat de grond waarin de groenten zijn gekweekt, al vervuild was met de resistente bacteriën.
de reactie van het RIVM:
RIVM adviseert groenten goed te wassen of verhitten
Het is raadzaam om groenten goed te wassen en zo mogelijk te schillen, koken of bakken. Dat advies heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag gegeven.
Eerder deze week werd bekend dat op groenten resistente bacteriën zijn gevonden. Onderzoekers van het Amsterdamse VU medisch centrum deden die vondst.
Als mensen veel van die bacteriën binnenkrijgen, bestaat de kans dat ze immuun worden voor antibiotica bij ernstige ziekte.
Volgens het RIVM wordt de kans op besmetting met de gevaarlijke bacteriën geminimaliseerd als de groenten gewassen, dan wel gekookt of gebakken worden.
Risico
Het risico helemaal wegnemen, is onmogelijk, zegt directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM.
''Maar mensen moeten gewoon hun gezond verstand gebruiken. Soms zijn mensen lui en wassen ze bijvoorbeeld de aardbeien niet. Dat moeten ze dus wel doen.''
Enzymen
De wetenschappers van het VU mc onderzochten 119 stuks groente. In zeven daarvan bleken de ESBL's te zitten. Dat zijn enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica. Van de zeven besmette monsters waren er vijf van biologische teelt.
Volgens het RIVM heeft het geen zin om minder groenten te gaan eten uit angst voor besmetting.
Het instituut heeft al eerder gewaarschuwd voor het groeiende probleem van de antibioticaresistentie in Nederland.

ANP (April 2011) 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties:

 

Volgens eerder onderzoek lijkt het hoogstwaarschijnlijk de grond die besmet is met de resistente bacteriën, doch behalve waarschuwen gebeurt er weinig tot de dag dat het RIVM het advies moet geven geen groenten en fruit, de belangrijkste voedingsbron voor mensen, meer te eten en dan.........

 

Gerda van Kampen: Boeren geven hun vee grote hoeveelheden antibiotica , niet omdat ze ziek zijn, maar om uitbraak van ziektes te voorkomen. Zo worden bacteriën weerbaarder. Ook als mensen hun antibioticakuur niet afmaken worden bacteriën resistent. Op vakantie gaan is ook niet meer veilig, 7 van de 8 mensen die terugkwamen uit India, komen met een resistente bacterie naar huis. Over 10 jaar zullen de ziekenhuizen vol zitten met patiënten met bacteriële infecties. En dan komen we vanzelf weer bij de farmaceutische industrie; die heeft weinig interesse om geld te steken in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, daar worden mensen namelijk gezond van en dat levert niet genoeg op. De farmaceut spendeert liever aan antidepressiva, bloedverdunners en cholesterolverlagers, dat moeten patiënten hun leven lang slikken....
Hadden we niet ergens een minister van volksgezondheid?