Home / Nieuws / ...

 

Chemische reacties veroorzaken fijn stof
De grootste fractie fijn stof in het milieu in Vlaanderen ontstaat door chemische reacties van stoffen afkomstig uit het verkeer, de industrie en de veeteelt. Dat blijkt uit een grootschalige onderzoek naar de samenstelling van fijn stof van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Voor het onderzoek werd een jaar lang gemeten op zes "hotspots", met name in Zwevegem, Oostrozebeke, Roeselare, Evergem, Borgerhout, Zwijndrecht, en op drie "achtergrondlocaties", zijnde Moerkerke, Aarschot en Retie.
"Fijn stof bestaat gemiddeld voor 31 procent uit componenten die ontstaan door chemische reacties tussen uitgestoten stikstofoxide (verkeer), zwaveldioxide (industrie) en ammoniak (veeteelt)", aldus Philippe D'Hondt, hoofd van de afdeling Lucht, Milieu en Communicatie bij de VMM.
Andere fracties zijn organische massa (20 procent) en mineraal stof (13 procent). "Organische massa is onder meer afkomstig van het verkeer, verwarming van gebouwen en industrie. Mineraal stof bestaat vooral uit opwaaiend bodemstof." Op de vierde en vijfde plaats staan zeezout (10 proecent) en elementaire koolstof (4 procent). Die laatste is afkomstig van dieselroet en wordt beschouwd als de gevaarlijkste fractie van fijn stof.
Op de "hotspots" zijn de concentraties vaak beduidend hoger dan op de achtergrondlocaties. "Het verkeer speelt een belangrijke rol bij deze lokale verhogingen. Voertuigen stoten niet alleen roetdeeltjes en organische massa uit, maar doen ook veel bodemstof opwaaien, wat volgens medische studies ook schadelijk is voor de gezondheid. Roetfilters alleen zijn niet voldoende om gezondheidsaspecten van fijn stof door verkeer aan te pakken."
(Maart 2011) 

 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: