Helft ziektegevallen is te
vermijden
Het krijgen van een ziekte is meestal vermijdbaar. Meer dan de helft van de ziektes wordt veroorzaakt door bekende oorzaken buiten ons lichaam. En dat betekent dat we door die oorzaken aan te pakken langer gezond kunnen blijven. Door als individu gezonder te leven, maar vooral ook door als samenleving gezondere keuzes te maken. Gezonder werk, een gezonder
milieu, een gezonder voedingsaanbod: de mogelijkheden liggen voor het oprapen.. Dat schrijft Prof. dr. Johan Mackenbach in zijn boek ‘Ziekte in Nederland’ dat 10 maart verschijnt.
"De meeste mensen denken dat ziekten als kanker, beroerte en suikerziekte er nu eenmaal bij horen, maar niets is minder waar. Deze en andere ziekten zijn meestal het gevolg van de verkeerde keuzes die we maken."
Hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg Mackenbach verwijst naar wetenschappelijk onderzoek waarin is aangetoond dat de gemiddelde Nederlander bijna 10 jaar langer in goede gezondheid kan leven.
"In plaats van onze tijd, energie en geld aan preventie te besteden, laten we iedere dag de wachtkamers van huisarts en specialist volstromen om al die onnodige ziektegevallen zo goed mogelijk te
behandelen."
Mackenbach geeft een overzicht van de oorzaken van ziekte in Nederland, van de mogelijkheden om ziekte verder terug te dringen en van de keuzes die dat van individu en samenleving zou vragen. De meerderheid van alle ziektegevallen wordt veroorzaakt door bekende factoren in leefomgeving en leefstijl die we ongehinderd hun ziekmakende werk laten doen.
Johan Mackenbach is hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg aan het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Ook is hij onder andere honorary professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine, lid van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg, en lid van de Gezondheidsraad.
Bron: Erasmus MC (Maart 2010)