Door minder vitamine D begint botontkalking al vroeg
Mannen die in de loop der jaren door hun voedingspatroon steeds minder vitamine D binnenkrijgen hebben op 36-jarige leeftijd al een mindere botdichtheid en daardoor een grotere kans op botontkalking.
Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van de Vrije Universiteit en het NIVEL in het wetenschappelijke tijdschrift Bone.
Broze botten
Osteoporose is wereldwijd een steeds vaker voorkomende invaliderende aandoening. Een van de kenmerken van botontkalking is een lage botdichtheid. Vitamine D speelt een rol in verschillende mechanismen die samenhangen met botaanmaak en -afbraak. Een tekort aan vitamine D kan daardoor leiden tot een verminderde botdichtheid. Vitamine D zit vooral in vette vis, margarine en in mindere mate in melk.
Vitamine D
Onderzoeker Christel van Dijk: “Het verband tussen broze botten en tekort aan vitamine D is voornamelijk bekend uit onderzoek dat is verricht bij ouderen. Terwijl de afname van de botdichtheid misschien al op veel jongere leeftijd begint en je dan wellicht al wat kan doen om broze botten op latere leeftijd te voorkomen. Uit ons onderzoek blijkt dat je bij mannen die als 13-jarige jongen door hun voeding al minder vitamine D binnenkregen, op 36-jarige leeftijd een mindere botdichtheid ziet in het hele lichaam en in de heupen. Bij vrouwen vonden we geen verschillen.”
Dubbele dagelijkse hoeveelheid
De onderzoekers vergeleken de inname bij hun relatief gezonde onderzoeksgroep ook met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en deden nog een andere opmerkelijke bevinding. Van Dijk: “Bijna alle deelnemers aan het onderzoek zaten op zo’n twee keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Maar twee procent van de mannen en zes procent van de vrouwen had een lagere vitamine D-inname dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.”
Het onderzoek is uitgevoerd binnen het Amsterdams groei en gezondheidsonderzoek dat wordt uitgevoerd binnen de VU, het EMGO-instituut en VUmc. Tussen de leeftijd van 13 tot 36 jaar is bij 152 mannen en 168 vrouwen die deelnemen aan het onderzoek drie tot acht keer de inname van vitamine D gemeten. Op de leeftijd van 36 jaar werd bij allemaal de botdichtheid van wervelkolom, heup en het hele lichaam gemeten. De deelnemers aan het onderzoek komen allemaal uit twee brugklassen uit 1977 van een school uit Amsterdam en Purmerend en worden sindsdien gevolgd in verschillende onderzoeken.
(Maart
2009)
Weer een onderzoek waaruit blijkt dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D veel te laag is om goede bloedwaarden vitamine D en daardoor bescherming tegen, in dit geval osteoporose te bieden. De juiste dagelijkse hoeveelheden vindt u hier.