Besmet voedsel veroorzaakt jaarlijks 700.000 ziekte- en
veel sterfgevallen
Jaarlijks veroorzaak besmet voedsel minstens 700.000 ziekte- en 80 sterfgevallen, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De ziektegevallen betreffen meestal infecties aan
het maagdarmkanaal (gastro-enteritis). Het aantal ziektegevallen als gevolg van
besmet voedsel ligt waarschijnlijk hoger, want van de jaarlijks in totaal bijna
5 miljoen gevallen van gastro-enteritis is bij slechts 1,7 miljoen gevallen de
oorzaak bekend. Blijvende aandacht voor voedselveiligheid is daarom noodzakelijk. Enerzijds dient de industrie maatregelen te nemen om voedselveiligheid te verhogen. Anderzijds kunnen consumenten zelf ook alert zijn om voedselinfecties te voorkomen. Dit betoogde Arie Havelaar, hoogleraar Microbiologische risicoschattingen bij het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht in zijn oratie op 11 juli.
‘Alle voedselgroepen dragen bij aan dit probleem, maar in Nederland hangen de grootste problemen samen met de besmetting van kippenvlees. De bacteriën Salmonella en Campylobacter zijn daarbij de belangrijkste verwekkers. Enerzijds worden kippenvlees, maar ook hamburgers en worstjes op de barbecue onvoldoende verhit. Anderzijds worden ziektekiemen overgebracht via besmette borden, snijplanken en/of vorken, want buitenshuis neemt de consument het doorgaans minder nauw met de hygiëne’, zo stelt Arie Havelaar. ‘Naast voedsel zijn besmet water, direct contact met dieren en overdracht tussen mensen belangrijke oorzaken van buikgriep.’
Rol van industrie
De voedselverwerkende industrie, zeker die van rauwe producten, heeft volgens Havelaar een belangrijke rol in het voorkomen van voedselinfecties. Zij dienen ervoor te zorgen dat de producten in de winkel zo min mogelijk bacteriën bevatten. Hoewel het bijvoorbeeld onmogelijk is om een Salmonella-vrij product te garanderen, kan de industrie wel streven naar een zo laag mogelijke besmettingsgraad. Maar de bal ligt ook bij consument. Deze kan zelf op eenvoudige wijze een voedselinfectie voorkomen.
Samenwerking verstevigen
Verbetering van de huidige voedselveiligheid vraagt maatwerk, gebaseerd op kwantitatieve analyses in multidisciplinaire samenwerkingsverbanden. In dit kader heeft het RIVM gevraagd om het instellen van profileringsleerstoelen bij de Universiteit Utrecht met als doel de samenwerking op het gebied van epidemiologie, toxicologie en risicoanalyse te verstevigen. De leerstoel Microbiologische risicoschattingen van Arie Havelaar maakt onderdeel uit van deze samenwerking. Als profileringshoogleraar is Havelaar voor minimaal vijf jaar bij het IRAS aangesteld.
Oratie
Prof.dr.ir. A.H. (Arie) Havelaar hield zijn inaugurele rede op vrijdag 11 juli in het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht. De oratietekst is op te vragen.
(Juli
2008)
Reacties:
Behalve goed op te letten bij de aankoop, een goede hygiëne in de keuken kunnen verschillende kruiden toegepast worden die een eventuele besmetting kunnen aanpakken zoals bieslook, knoflook, tijm, rozemarijn, mierikswortel en nootmuskaat.