Home / Nieuws / ...

 

Praten beter dan pillen bij depressie of angststoornis
Patiënten met een depressie of angststoornis zien meer in praten dan in pillen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en de universiteiten van Utrecht en Groningen in Clinical Psychology Review. 
Patiënten met depressie of angststoornissen krijgen liever gesprekstherapie dan pillen. De meerderheid ziet antidepressiva als verslavend en is terughoudend ze te gebruiken. Patiënten die ervaring hebben met depressie zijn iets eerder geneigd depressie ook als een hapering in biologische processen te zien – en daardoor behandelbaar met medicijnen – dan gezonde mensen en patiënten met minder ernstige depressieve symptomen. 
Richtlijnen
De richtlijnen van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) en de multidisciplinaire richtlijn voor angst en depressie geven medicijnen echter een prominente rol in de behandeling. NIVEL-onderzoeker Peter Verhaak: “Patiënten willen het liefst zo min mogelijk medicijnen. Dan is het al snel te veel. Er lijkt dus een discrepantie te bestaan tussen de richtlijnen en de behoefte van patiënten. Voor het slagen van de behandeling is het echter belangrijk dat deze aansluit bij wat patiënten willen. Daarom proberen wij het patiëntenperspectief helder te krijgen. Open communicatie tussen zorgverlener en patiënt – zodat de zorgverlener weet hoe de patiënt erover denkt – is belangrijk voor een succesvolle behandeling.” 
Barrières 
Tussen de 49 en 84% van de patiënten met depressie en angststoornissen heeft behoefte aan behandeling, meestal gesprekstherapie of medicijnen. Als barrières waardoor ze géén hulp zoeken, noemen patiënten vooral de hoge kosten en gebrek aan tijd. Hoger opgeleiden en vrouwen noemen meer barrières dan lager opgeleiden en mannen. Ouderen en jongeren herkennen een psychische stoornis slechter bij zichzelf en zijn ook negatiever over de beschikbare behandelmethoden. Zij leggen de oorzaak vaker buiten zichzelf: de depressie wordt veroorzaakt door het werk, stress, of ingrijpende gebeurtenissen. Ouderen zien depressie ook meer als deeluitmakend van de levensfase en denken dat ze ermee moeten leren omgaan. Jongeren geven vooral tijdgebrek aan als barrière om hulp te zoeken. Vrouwen ervaren meer behoefte aan hulp en zoeken makkelijker hulp dan mannen.
Onderzoek
Ideeën van patiënten over behandeling en hun behoefte aan zorg, zijn belangrijk voor een succesvolle behandeling. Voor het onderzoek vergeleken de onderzoekers 71 studies uit de wetenschappelijke literatuur op de ideeën van patiënten en niet-patiënten over behandeling of hun behoefte aan zorg. 
Bron: NIVEL
(Juli 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: