Home / Nieuws / ...

 

Reumapatiënten hebben twee keer meer kans op hart- en vaatziekten
Reumapatiënten worden, net als diabeten, maar liefst twee maal zo vaak getroffen door hart- en vaatziekten, met alle gevolgen van dien. Reumatoloog Nurmohamed pleit er dan ook voor om bij deze groep patiënten de risicofactoren voor hart- en vaatziekten in kaart te brengen en te behandelen. Door tegelijkertijd hun reumatoïde artritis optimaal te behandelen, verkleint de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Nurmohamed werkt zowel in het Jan van Breemen Instituut (JBI) als in VU medisch centrum (VUmc) beiden in Amsterdam. Als reumatoloog begeleidt hij patiënten en als wetenschapper doet hij onderzoek naar onder meer het verhoogde risico op hart- en vaatziekten bij reumapatiënten.
Ongeveer 3 procent van de Nederlanders heeft reumatoïde artritis (RA) of een aanverwante ziekte als Bechterew of artritis bij psoriasis. RA is een ontstekingsziekte. We weten tegenwoordig dat aderverkalking (atherosclerose) ook een ontstekingsziekte is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat RA patiënten vaker hart- en vaatziekten hebben. Door bij reumapatiënten jaarlijks de bloeddruk te meten en de cholesterolwaarde te bepalen, wordt het risico op hart- en vaatziekten bepaald. Als de waarden afwijken, kan met medicatie worden gestart, zoals bloeddruk- of cholesterolverlagende medicijnen. Daarnaast moet het ontstekingsproces bij reuma zo goed mogelijk worden behandeld gezien het verband met het risico op hart- en vaatziekten. Als de RA in een rustige fase is, neemt ook het risico op hart- en vaatziekten af.
Nurmohamed is uitgenodigd om tijdens het prestigieuze EULAR (The European League Against Rheumatism) congres in Parijs een presentatie te houden over zijn onderzoek naar cardiovasculaire risicofactoren, dat hij in 2001 startte onder ruim 350 reumapatiënten van het JBI en VUmc.

Bron: VUmc (Juni 2008)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: