Home / Nieuws / ...

 

Kinderen kunnen baat hebben bij extra vitamine K
Gezonde kinderen kunnen baat hebben bij het innemen van extra vitamine K. Bij kinderen in de groei verbetert het waarschijnlijk de botaanmaak. Dat suggereert kinderarts in opleiding Marieke van Summeren naar aanleiding van haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht.
In een groep van 86 kinderen tussen de 3 en 18 jaar zag Van Summeren dat kinderen een lagere vitamine K-status van het boteiwit osteocalcine hadden, vergeleken met 30 volwassenen. Dit suggereert dat kinderen die in de groei zijn te weinig vitamine K binnen krijgen. Hetzelfde zag Van Summeren bij een groep van 307 kinderen met een gemiddelde leeftijd van 11 jaar. Vitamine K heeft via het boteiwit osteocalcine invloed op de botaanmaak. De vitamine zorgt ervoor dat osteocalcine bepaalde zijgroepen krijgt waarmee het calcium kan binden, dat is nodig voor de botaanmaak.
Van Summerens vindingen lijken erop te wijzen dat ook bij gezonde kinderen extra vitamine K de botaanmaak ten goede kan komen. Dat blijkt ook uit een experiment waarin ze gedurende acht weken vitamine K toevoegde aan het dieet van 28 gezonde kinderen. Dat verbeterde de vitamine K-status van het eiwit osteocalcine ten opzichte van de even grote controlegroep die geen vitamine K kreeg. 
Mogelijk moet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K herzien worden, vindt Van Summeren. De huidige richtlijn van 30 tot 75 microgram per dag is alleen gebaseerd op het verzekeren van een goede bloedstolling. Voor het verbeteren van de botaanmaak is wellicht een hogere dosis nodig. Maar om zeker te weten of extra vitamine K kinderen stevigere botten geeft en het aantal botbreuken verlaagt, is een grootschalig prospectief onderzoek nodig. Vitamine K zit vooral in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli. Het maakt deel uit van de meeste multivitamine-preparaten. Extra vitamine K is bij pasgeborenen nodig om bloedingen te voorkomen, vooral als ze borstvoeding ontvangen. Marieke van Summeren promoveerde op 12 december aan de Universiteit Utrecht. (
December 2007)

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: