Zoetstof aspartaam ook in kleine hoeveelheid kankerverwekkend

De zoetstof aspartaam, die vooral gebruikt wordt in lightproducten, blijkt een sterk kankerverwekkend product te zijn. Ook de huidige toegestane hoeveelheid in Europa is al gevaarlijk. Dat toont Italiaans onderzoek aan. De onderzoekers pleiten voor een herziening van de Amerikaanse en Europese richtlijnen.
Het onderzoek in het Cesare Maltoni Cancer Research Center in Bologna gebeurde bij ratten. De dieren werden ingedeeld in 6 groepen en kregen elke een verschillende hoeveelheid aspartaam in hun dagelijkse voeding. Na 159 weken stierf de laatste rat. De dieren bleken achteraf allemaal aan kanker te lijden.
Ook toonde de studie aan dat aspartaam al kankerverwekkend is bij een dagelijkse dosis van 20 milligram per kilo lichaamsgewicht. Dat terwijl de aanvaarde hoeveelheid in Europa 40 milligram per kilogram bedraagt. In de VS is dat zelfs 50 milligram. De onderzoekers pleiten voor een herziening van de richtlijnen.
Volgens Pascal Houbaert van het Federaal Voedselagentschap in België is zo'n herevaluatie van de richtlijnen voor aspartaam aan de gang bij de Europese Voedselautoriteit. Aspartaam zit in meer dan 6.000 voedingsproducten, onder meer in softdrinks, kauwgum, desserts, yoghurt en in heel wat lightproducten. Meer dan 200 miljoen mensen gebruiken het dagelijks.

De Leuvense toxicoloog Jan Tytgat nuanceert de resultaten van het onderzoek. Volgens hem is aspartaam niet schadelijk als die met mate wordt gebruikt.

"Ten eerste is het niet omdat in een dierenmodel, zoals ratten, bepaalde kankers werden vastgesteld, dat dit per definitie ook bij de mens zo zou zijn", zegt Tytgat.

"De algemeen aanvaarde norm voor aspartaam in Europa is veertig milligram per kilo lichaamsgewicht. Als je dat vertaalt naar mensentaal, dan moet je al vier of vijf liter van een light-drank drinken, waar aspartaam als zoetstof in zit, om boven die veiligheidsdrempel uit te komen. En dat is toch wel al heel veel drank".

Toch maant de Gentse kankerpreventiespecialist Nik Van Larebeke aan tot voorzichtigheid. "Zolang we niet met zekerheid weten of aspartaam minder gevaarlijk is voor de mens dan voor de rat, halen we ons gebruik van aspartaam beter grondig naar beneden". Hij benadrukt ook dat het om een grootschalige studie gaat, die in erg goede omstandigheden is uitgevoerd.

  (November 2005) (Opm. Hier meer informatie over Aspartaam uit Amerika )

  

    Printen