Smoothies en juices
Smoothies
Vanaf de zestiger jaren werden smoothies geïntroduceerd als gezond zuivel alternatief. Ze werden gemaakt met melk, yoghurt of ijs en met sommige vruchten en soms ook met chocolade of pindakaas. Smoothies werden populair en gaven de illusie van een gezonde drank. Hoewel gezonder dan cola en andere frisdranken waren deze smoothies niet te vergelijken met de gezondheidsvoordelen van de hedendaagse groene smoothies. Tegenwoordig hebben zelfgemaakte groene smoothies water als basis en verder verse (liefst) biologische groene bladgroenten en wat (liefst) biologisch fruit. Zo krijg je een romige drank die vol is van licht verteerbaar vers voedsel met veel voedingsstoffen.
Smoothies worden gemaakt door heel fruit en groenten samen met water in een goede blender goed te mixen en pureren. Hierdoor worden ook de celwanden van de voeding gebroken zodat dit de opname in het lichaam doet vereenvoudigen en verbeteren. Groenten bevatten veel onoplosbare vezels die niet goed met water mengen, door toevoeging van vruchten met veel oplosbare vezels wordt wel een homogeen mengsel verkregen. Het hele product uit de blender wordt opgedronken.
Om te beginnen met smoothies is het beste minimaal 50 of 60% fruit te gebruiken, dit geeft een iets zoetere smaak. Houd het in het begin ook simpel met niet teveel verschillende bestanddelen. Voeg niet meer water toe dan om de smoothie goed drinkbaar te maken.
Veel gebruikt fruit zijn bananen, peren, kiwi, allerlei bessen en niet te vergeten appels. Appels geven smaak en body aan de smoothie, alleen het klokhuis verwijderen is voldoende.
Als groenten kan gekozen worden uit allerlei gezonde groenten; groene bladgroenten zoals snijbiet, spinazie, boerenkool, komkommer, peterselie, koriander, tarwegras enz... en in tegenstelling tot bij juices worden in smoothies doorgaans geen wortelen gebruikt.
Juices
Juices bestaan al langer, vroeger vaak van 1 vrucht of groente, tegenwoordig ook van allerlei fruit en groenten.
Juices worden gemaakt door fruit en/of groenten te persen in een sapcentrifuge, waardoor het sap gescheiden wordt van de vezels en het sap wordt gedronken. Door het ontbreken van de vezels is dit sap licht verteerbaar. Aan de sapcentrifuge zitten wel nadelen (bijv. warmteontwikkeling en veel lucht bijmenging, door hoog toerental) die de kwaliteit van het product nadelig beïnvloeden. Voor een duidelijk gezondere en betere oplossing lijkt een slowjuicer aangewezen.
In juices worden vaak wortelen als basis gebruikt en verder groene (zure) appels, komkommers, selderij, paksoi, citroenen, limoenen, donkergroene bladgroenten zoals snijbiet, spinazie, boerenkool, waterkers en graangrassen. Vergeet ook niet wat bittere kruiden zoals paardebloem, koriander, peterselie, gember, enz.. Als veel fruit, met vel suikers wordt gebruikt vul dan altijd aan met 1 citroen of limoen, om de glycemische belasting te verbeteren.
Smoothies en juices zitten doorgaans vol allerlei gezonde nutriënten met een beperkte hoeveelheid calorieën.
Smoothies lijken qua gezondheid, door de volop aanwezige vezels, wellicht wat gezonder dan juices doch juices belasten het spijsverteringskanaal minder en dat kan onder bepaalde omstandigheden ook belangrijk zijn.
Verschillende mensen wisselen ook wel met smoothies en juices.
Drink de smoothie of juice zo snel mogelijk na het maken op en gebruik zoveel mogelijk biologisch geteelde groenten en fruit anders krijg je ook een cumulatie van allerlei bestrijdingsmiddelen binnen.
Let op: Vermijd kant en klare smoothies of juices, die hebben vaak een
onduidelijk kwaliteit, samenstelling en bereidingswijze en zijn soms ronduit
ongezond.
(25-09-2018)