Home / Nieuws / ...

 

Zuivere honing?
Honing van één bloem of streek: niet altijd zo zuiver op de (g)raat 
Voor honing van één bepaalde plant of regio bent u wellicht bereid wat meer te betalen. Garantie op een 100 % vers en zuiver product hebt u daarmee echter niet, leert ons labo-onderzoek. Meer dan de helft van de stalen voldoet niet aan de richtlijnen voor versheid, suikersamenstelling of herkomstvermelding. 
Voor honing gewonnen uit de nectar van één welbepaalde bloemensoort of geografische streek wordt flink doorgerekend. Om te weten of die meerprijs gerechtvaardigd is, legden we 28 stalen van exclusieve honingsoorten onder de microscoop. Blijkt dat meer dan de helft op één of meer punten afwijkt van de wettelijke normen.
3 x oude honing in nieuwe potten 
Honing is een natuurproduct dat vers en onbehandeld moet worden verkocht. Dat is wettelijk bepaald in het Koninklijk Besluit van 19 maart 2004. Wordt honing verhit of te lang bewaard, dan gaat zijn kwaliteit fel achteruit. In het labo kan dat gemakkelijk worden achterhaald. Drie van de geteste stalen halen de norm niet. 
5 x honingvreemde suikers
Aan honing mogen geen suikers van andere oorsprong dan nectar of honingdauw worden toegevoegd. Bij onze analyses detecteerden we in 5 van honingen kleine hoeveelheden goedkope suikerstroop uit maïs of suikerbieten. 
11 x pollen van andere planten
De Belgische wetgeving laat toe op het etiket een plant te vermelden als het product er geheel of voor het grootste deel van afkomstig is en het er zijn voornaamste kenmerken aan ontleent. Dat die vage omschrijving de deur openzet voor misbruik, wordt duidelijk bij de analyse van de pollen, het aroma, de kleur en de elektrische geleiding van de 21 éénbloemige honingsoorten uit de test. 11 ervan bezitten niet de vereiste kenmerken om het label monoflorale honing te verdienen.
7 x pollen uit andere streken
Als er een geografische herkomst op het etiket staat, mag de honing uitsluitend uit nectar van die streek gewonnen zijn. 7 stalen blijken pollen uit andere gebieden te bevatten. Bij industriële productie kunnen dat restpollen van een vorige partij honing zijn die in de cisternen of leidingen zijn achtergebleven. Bij ambachtelijk ingepotte honing kan de aanwezigheid van uitheemse pollen echter niet op die manier worden verklaard. 
Eerlijke honing graag!
Het is jammer dat een zuiver natuurproduct als honing door de overheid niet beter wordt beschermd. Op de 28 onderzochte monoflorale en regionale honingsoorten blijven er 16 in gebreke op het vlak van versheid, suikerauthenticiteit of juistheid van de botanische en geografische herkomstvermelding. Dat 12 honingstalen een goed rapport krijgen, bewijst nochtans dat het perfect mogelijk is een vers en zuiver product op de markt te brengen. 
Wij hebben klacht ingediend bij de FOD Economie over de 16 producten die niet aan de vereisten voldoen. We dringen aan op een striktere normering van overheidswege en herhalen onze oproep om alle Europese honingrichtlijnen te bekrachtigen.
Bron: Testaankoop.be
(Januari 2017)

 






Printen

 

 

Reacties: