Home / Nieuws / ...

 

Vitamine D-tekort verhoogt kans op diarree
Uit onderzoek blijkt dat kinderen onder de vijf jaar met een vitamine D-tekort meer kans lopen op diarree. Hoewel diarree en de bijkomende uitdroging goed te behandelen zijn, is voorkomen altijd beter dan genezen.
Wereldwijd is diarree nog steeds één van de belangrijkste oorzaken van kindersterfte. Een belangrijke veroorzaker van diarree bij kinderen is het rotavirus. Symptomen zijn onder andere uitdroging, koorts, overgeven, verlies van eetlust en buikpijn. Vooral het extreme vochtverlies kan een ongunstige afloop bespoedigen.
In de westerse wereld wordt rotavirus bij vrijwel ieder kind onder de vijf jaar in de darmen aangetroffen. Wanneer er sprake is van een infectie, is deze binnen ons zorgsysteem goed te behandelen. De onderzoekers bekeken waarom een resident rotavirus niet bij iedereen problemen geeft. 
Aan het onderzoek deden 70 kinderen jonger dan vijf jaar mee met een rotavirusinfectie; de controlegroep bestond uit 67 gezonde kinderen. Er werden diverse parameters onderzocht, waaronder het vitamine D3-gehalte.
Het gemiddelde vitamine D3-gehalte bleek in de gezonde groep op 72,2 nmol/L (29 ng/ml) te liggen, wat vrijwel de ideale bloedwaarde is (80 nmol/L). Deze relatief hoge waarde valt te verklaren uit het feit dat het onderzoek in het zonnige Turkije plaatsvond. 
Er kwam overduidelijk naar voren dat patiëntjes met het rotavirus ernstige vitamine D3-tekorten hadden. Gemiddeld betrof het hier een bloedwaarde van 36,5 nmol/L. Bij een vitamine D3-status van lager dan 50 nmol/L is er sprake van een serieuze deficiëntie. 
Uit het onderzoek blijkt dat een waarde onder de 50 nmol/L de kans op rotavirale diarree met een factor 6,3 vergroot. “Het onderzoek bewijst dat het vitamine D3-gehalte in het bloed gerelateerd is aan rotavirale diarree”, aldus de onderzoekers. Andere onderzochte parameters, zoals het geboortegewicht, bleken geen invloed te hebben.
De kans is erg groot dat een interactie tussen vitamine D3 en het immuunsysteem een rol speelt. De onderzoekers stellen dat vitamine D3 op immunologisch niveau zorgt voor een goede expressie van antimicrobiële peptiden. Peptiden zijn bouwstenen van eiwitten die betrokken zijn bij de afweer tegen ongewenste indringers. Infecties, zoals met rotavirus, zouden daardoor vaker voorkomen bij mensen met een vitamine D3-tekort.
Bron: Natura Foundation
De studie.  (Maart 2016)


 

Printen

 

 

Reacties: