Home / Nieuws / ...

 

Vleesindustrie niet blij met vleeswaarschuwing
Vertegenwoordigers van de vleesindustrie reageren geïrriteerd op het bericht dat rood en bewerkt vlees kankerverwekkend zijn. 
Het internationale instituut voor kankeronderzoek (IARC), deel van de WHO, acht op basis van literatuuronderzoek bewezen dat bewerkt vlees de kans op colorectale kanker verhoogt. Een samenvatting verscheen in The Lancet. Het bewijs is net iets minder sterk voor rood vlees, en komt daarmee uit op ‘waarschijnlijk carcinogeen’.
Een IARC-werkgroep heeft achthonderd epidemiologische studies beoordeeld en komt op grond daarvan tot bovenstaande conclusies. Voor de duidelijkheid: rood vlees komt van zoogdieren zoals rund, varken of schaap. Met bewerkt vlees wordt bijvoorbeeld gedroogd of gerookt vlees zoals worst bedoeld. Als iemand dagelijks 50 gram bewerkt vlees eet, stijgt de kans op darmkanker met 18 procent. In Nederland zou dat neerkomen op een absolute risicoverhoging van 1 procent. Voor rood vlees zou het gaan om 17 procent toename van kankerrisico bij 100 gram consumptie per dag. Voor beide categorieën geldt: hoe meer inname, hoe groter het risico.
De vleesindustrie reageerde geïrriteerd op het nieuws. Vooral de opmerking dat bewerkt vlees in dezelfde categorie hoort als roken en asbest, doet het niet goed. Begrijpelijk, want daarmee wordt alleen bedoeld dat het bewijs voor kankerverwekkendheid net zo sterk is, níet dat het in gelijke mate kanker veroorzaakt. Voor een individu is het wellicht niet verontrustend dat een kans op kanker met 1 procent toeneemt, maar op populatieniveau is het wel degelijk relevant.
Medisch Contact
De studie. (November 2015)


 


Printen

 

 

Reacties:

 

Vlees heeft voordelen doch ook nadelen, die trouwens door een gezond voedingspatroon grotendeels weer te corrigeren zijn, lees meer....

Een beeld over de plaats waarop rood en bewerkt vlees staan in de lijst van kankeroorzaken blijkt uit een Australische studie. Jaarlijks 11.500 kanker diagnoses als gevolg van roken, 3.900 als gevolg van overgewicht, 3.200 als gevolg van alcohol en 2.600 als gevolg van rood en bewerkt vlees.