Home / Nieuws / ...

 

Mediterraandieet, kanker, cholesterol en depressie
Uit twee onderzoeken blijkt weer het belang van een mediterraandieet. Uit de eerste studie onder ruim 4.200 vrouwen, in de leeftijd van 60 jaar en ouder, die vijf jaar gevolgd werden blijkt dat een mediterraandieet, rijk aan olijfolie, de kans op borstkanker duidelijk doet verlagen. De deelnemers aan de studie kregen of een mediterraandieet met veel olijfolie, of hetzelfde dieet met extra noten i.p.v. de extra olijfolie of een vetarm dieet. Tijdens de studie kregen 35 vrouwen borstkanker. Voor iedere vrouw met het mediterraandieet met veel extra virgin olijfolie die borstkanker kreeg, kregen 1,8 vrouwen met de extra noten borstkanker en 2,9 vrouwen met het vetarme dieet borstkanker.
Uit de tweede studie door wetenschappers van de universiteit van Las Palmas op de Cabarische Eilanden, onder ruim 15.000 deelnemers blijkt dat hoe meer men zich houdt aan een mediterraandieet hoe kleiner de kans is op een depressie. Men hoefde niet elke dag zich volledig aan een mediterraandieet te houden als men maar voldoende fruit, groenten en vis at. De deelnemers werden 10 jaar lang gevolgd en in die tijd kregen wel 10% van de deelnemers een depressie.
In een artikel door een Britse, gezaghebbende cardioloog worden artsen opgeroepen om patiënten de nadelen van statines (cholesterol verlagende medicijnen) duidelijk te maken en hun te wijzen op een veilig alternatief het mediterraandieet. Deze oproep komt nadat de richtlijnen voor het gebruik van cholesterol verlagende medicatie zijn verruimd zodat nog meer mensen deze zouden moeten slikken.
De studies ¹ ² ³. (Oktober 2015)


 



Printen

 

 

Reacties: