Home / Nieuws / ...

 

Visolie en krachttraining goed voor immuunsysteem
De combinatie van visolie en krachttraining kan het immuunsysteem van oudere vrouwen versterken, blijkt uit Braziliaans onderzoek. De productie van enkele gunstige signaalcellen van het immuunsysteem gaat daardoor met 88 procent omhoog.
Aan het onderzoek deden 45 vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar mee. De deelnemers werden ingedeeld in verschillende groepen: alleen 90 dagen krachttraining, 90 dagen krachttraining met 2 gram visolie per dag en 60 dagen krachttraining gevolgd door 90 dagen visolie. Drie keer per week werden krachtoefeningen gedaan, waarbij diverse immuunparameters werden onderzocht.
Het bleek dat visolie de functie van neutrofielen (witte bloedcellen) verbeterde en zorgde voor proliferatie van lymfocyten die infecties bestrijden. Ook de aanmaak van de gunstige cytokines IL-2 en IFN-g ging omhoog bij gebruik van 2 gram visolie. IL-2 ging met 80 procent omhoog en IFN-g met 60 procent. Wanneer hierbij ook aan krachttraining werd gedaan, ging IL-2 met 5 procent meer omhoog en IFN-g zelfs met 28 procent meer, waardoor de productie van deze cytokines met respectievelijk 85 en 88 procent toenam.
“Deze toenames laten zien dat de combinatie van visolie en krachttraining de immuunbalans bij ouderen kan helpen herstellen”, aldus de onderzoekers. Ze dringen aan op een grootschaliger onderzoek met een bredere gezondheidscheck om de resultaten verder te onderbouwen.
Cintia de Lourdes Nahhas Rodackia et al., Influence of fish oil supplementation and strength training on some functional aspects of immune cells in healthy elderly women, British Journal of Nutrition 2015. 
Bron: Natura Foundation

De studie. (September 2015)


 

Printen

 

 

Reacties: