Niet verzadigd vet maar transvetten zijn slecht voor u hart
Industriële transvetten gaan samen met meer sterfte
Slecht nieuws voor liefhebbers van koek, gebak en alles uit de frituur. Canadees onderzoek levert nog eens bewijs dat de
transvetten in dit soort voedingsproducten samengaan met een verhoogde sterfte. De verzadigde
vetten lijken daarentegen uit het beklaagdenbankje te mogen komen.
De Canadese onderzoekers hebben prospectieve onderzoeken verzameld naar de risico’s van transvetten en verzadigd vet en er een meta-analyse op los gelaten. De
transvetten komen niet goed uit de bus. De inname van transvetten gaat samen met 34 procent meer sterfte, specifiek met 28 procent meer sterfte aan coronaire hartziekten, en 21 procent meer coronaire hartziekten. De negatieve effecten op het gebied van coronaire hartziekten ontstaan vooral door transvetten uit industrieel bewerkte producten, schrijven de onderzoekers naar aanleiding van een subanalyse. Het verschil zit hem waarschijnlijk in het feit dat industriële transvetten meer in ons voedingspatroon voorkomen, vermoeden ze.
De onderzoekers keken ook naar verzadigd vet in het voedingspatroon. Verzadigd vet, dat vooral in dierlijke producten zit zoals vis, vlees, eieren en melkproducten, gaat niet samen met meer sterfte. Ook het optreden van coronaire hartziekten, herseninfarcten of type 2 diabetes hangt niet samen met de inname van verzadigd vet. Toch zijn de onderzoekers niet gerust op de veiligheid van verzadigd vet, want er was wel een trend zichtbaar tussen verzadigd vet en sterfte aan hartziekten.
De kracht van het bewijs is niet groot, waarschuwen de onderzoekers, door de variatie in de bekeken onderzoeken. Maar toch zien zij een goede reden om dieetrichtlijnen (‘Let op vet’) opnieuw tegen het licht te houden. Lastig punt daarbij is dat we nog niet goed weten welke vetten of andere vervangers dan wel gezond zijn. Dat transvetten slecht zijn voor het hart, is met deze studie wel extra onderstreept.
In Amerika staat verplicht op voedingsetiketten hoeveel transvet een product bevat. Verder probeert de overheid om de industriële transvetten helemaal uit de voedselketen te weren. Europa is nog niet zo ver. Hier is vaak niet eens bekend hoeveel transvet een product bevat, volgens het Voedingscentrum.
Bron: Medisch contact
De studie.
(Augustus 2015)
Reacties: