Home / Nieuws / ...

 

Uit blik eten of drinken doet bloeddruk stijgen
Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan de Seoul National University in Zuid-Korea. 
Heel vaak bevat de binnenkant van blikjes de chemische stof bisphenol A, ook wel afgekort als BPA. Daarnaast is de stof ook aanwezig in plastiek en andere toepassingen die we tegenkomen in ons dagelijkse leven. Hoewel BPA dus moeilijk te vermijden is, is al meerdere keren uit onderzoek gebleken dat het negatieve effecten kan hebben op de gezondheid. Zo zou deze stof hinderlijk zijn voor reproductieve hormonen zoals oestrogeen en zou ze het risico op astma en obesitas verhogen.
In een nieuwe studie, gepubliceerd in de Amerikaanse wetenschappelijke krant ‘Hypertension’, vonden Koreaanse onderzoekers nu dat drinken uit blik voor een verontrustend hoge bloeddruk kan zorgen. De wetenschappers bestudeerden een groep van zestig mensen op leeftijd die op verschillende tijdstippen allemaal dezelfde drankjes moesten drinken, de ene keer uit blik en de andere keer uit glazen flesjes. Gedurende drie bezoeken kregen de proefpersonen telkens twee porties sojamelk aangeboden, die ofwel werden geserveerd in twee blikjes, ofwel in twee glazen flesjes, ofwel in een blikje en in een glazen flesje.
Uit het onderzoek bleek dat het BPA-niveau in de urine van de vrijwilligers het laagst was na het drinken uit de twee glazen flesjes, en het hoogst na het drinken van de melk uit twee blikjes. Voor hoofdauteur Yun-Chul Hong is het dus duidelijk dat er een link is tussen blootstelling aan BPA en verhoging van de bloeddruk en dus dat blootstelling aan BPA het risico op hartziekte kan doen toenemen. ‘Vooral hartpatiënten moeten zich bewust zijn van de mogelijke verhoging van bloeddruk wanneer ze voedsel uit blik eten of drinken', besluit Hong.
De studie. (December 2014)


 




Printen

 

 

Reacties: