Home / Nieuws / ...

 

Gestreste vrouwen verbranden minder calorieën
Vrouwen van middelbare leeftijd verbranden minder calorieën wanneer ze gestrest zijn. Volgens onderzoekers van de State University van Ohio vormt niet het vet zelf de "verzwarende omstandigheid", wel de gemoedstoestand waarin de vrouwen zich voor de vetrijke maaltijd bevinden. Stress voor een calorierijke maaltijd vertraagt namelijk hun stofwisseling. 
De onderzoekers van de Ohio State University wilden een verklaring vinden voor het verband tussen stress en overgewicht. Uit hun bevindingen blijkt dat niet zozeer het consumeren van extra calorieën de kilo's de hoogte injaagt maar wel de lagere vetverbranding.
Ze lieten een 60-tal vrouwen van middelbare leeftijd twee vetrijke maaltijden consumeren, een met veel verzadigd vet, een andere met meer onverzadigd vet. De stofwisseling van de vrouwen bleek na de maaltijden niet wezenlijk te verschillen.
Wat wel een bepalende factor bleek te zijn, was de gemoedstoestand van de vrouwen. Als ze daags voor het experiment ruzie gemaakt hadden, met bijvoorbeeld een partner, of stress op het werk ondervonden hadden, dan verliep hun stofwisseling een stuk trager. Vooral de vetverbranding verliep een stuk trager, waardoor meer vet werd opgeslagen in het lichaam.
Gestreste vrouwen die vetrijk eten, kunnen op die manier meer aankomen dan hun zorgeloze leeftijdsgenoten, waarschuwen de onderzoekers. Per jaar zou het gaan om een gewichtstoename van zo'n vijf kilogram. De resultaten van het onderzoek vindt u op de website van het medisch tijdschrift Biological Psychiatry. De studie. (Juli 2014)

 

 


Printen

 

 

Reacties: