Home / Nieuws / ...

 

Parodontitis kan leiden tot zwangerschapscomplicaties
Alina Kunnen beveelt op basis van haar promotieonderzoek aan om vrouwen voor of in het begin van hun zwangerschap te controleren op parodontitis of tandvleesontsteking
De bacteriën die bij parodontitis op en rondom het tandvlees aanwezig zijn, kunnen via de bloedbaan de placenta bereiken en blijken daar soms complicaties te veroorzaken. Ook kunnen er door tandvleesontsteking ontstekingsfactoren opgeroepen worden die schadelijk zijn voor de zwangerschap.
Parodontale ontstekingen
Tijdens de zwangerschap neemt de gevoeligheid voor het ontwikkelen van parodontale ontstekingen toe. Er bestonden al langer aanwijzingen dat parodontitis een rol speelt bij het ontstaan van vroeggeboortes of een laag geboortegewicht. Kunnen ging na of er nog meer complicaties aan de lijst kunnen worden toegevoegd.
De promovenda concludeert dat een duidelijk verband bestaat tussen parodontitis en de ontwikkeling van vroege zwangerschapsvergiftiging, voor 34 weken zwangerschap.
Bacteriën
Ook ontdekte ze dat parodontitis op zichzelf niet alleen verantwoordelijk kan worden gesteld voor het ontstaan van deze ernstige zwangerschapscomplicatie. 
Eén van de voornaamste bacteriën voor parodontitis, Porphyromonas gingivalis, veroorzaakte namelijk geen ontstekingsreactie in afgenomen bloed van zwangere en niet-zwangere vrouwen. Blijkbaar zijn er dus ook andere factoren in het spel.
Dat verband bleek in een ratexperiment wel aanwezig tussen P. gingivalis en een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, placentaire en foetale groeivertraging, en miskramen. Vroege detectie en behandeling van parodontitis blijft daarom volgens Kunnen onbetwist belangrijk om het risico op zwangerschapscomplicaties te verkleinen.
Promotie
Alina Kunnen promoveerde het proefschrift Periodontitis & preeclampsia aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar promotoren zijn prof. dr. F. Abbas, prof. dr. J.G. Aarnoudse en prof. dr. C.P. van der Schans. 
Bron: Rijksuniversiteit Groningen (Oktober 2013)



Printen

 

 

Reacties: