Home / Nieuws / ...

 

Roken in zwangerschap verandert hersenontwikkeling kind
Roken tijdens de zwangerschap heeft langetermijngevolgen op de hersenontwikkeling en kan bijdragen aan emotionele problemen bij jonge kinderen. Kleinere hersenvolumes houden verband met deze gedragsproblemen. 'Kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabak vertonen een verdunning van de bovenste frontale cortex.'
Dit concludeert dr. Hanan El Marroun, wetenschappelijk onderzoeker op de afdeling Kinder- en jeugdpsychiatrie van het Erasmus MC, onder andere in het artikel Prenatal Tobacco Exposure and Brain Morphology: A Prospective Study in Young Children dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Neuropsychopharmacology.
Langdurige effecten
Uit eerder onderzoek kwam naar voren dat hersengroei in de baarmoeder vermindert wanneer moeders in meerdere trimesters rookten. Dr. El Marroun en haar collega’s wilden onderzoeken of deze effecten van langdurig roken tijdens de zwangerschap er op latere leeftijd ook nog waren. Dit heeft zij onderzocht door hersenscans te maken van zes- tot achtjarige kinderen die tijdens de zwangerschap waren blootgesteld aan roken. 
Hersenvolumes
Kinderen waarvan de moeders tijdens de zwangerschap doorrookten, hadden kleinere hersenvolumes, met zowel minder grijze als witte stof. De kinderen vertoonden meer emotionele problemen zoals depressieve verschijnselen en angst. 
Verdunning frontale cortex
El Marroun: 'Kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan tabak vertonen een verdunning van de bovenste frontale cortex, een hersengebied waarvan wordt aangenomen dat het emoties reguleert.' Rokende vrouwen die vroeg in de zwangerschap stoppen met roken brengen geen schade aan in de hersenstructuren van hun ongeboren kind. Ook zijn dan de gedrags- en emotionele problemen ten opzichte van kinderen waarvan de moeder nooit gerookt heeft gelijk. 
Bron: Erasmus MC (Oktober 2013)



Printen

 

 

Reacties: