Home / Nieuws / ...

 

ReumapatiŽnten worden overbehandeld
ReumapatiŽnten worden vaak overbehandeld. Dat leidt tot verhoogde kansen op bijwerkingen en onnodige kosten. ReumapatiŽnten met een rustig ziekteverloop zouden infliximab kunnen afbouwen of zelfs laten staan zonder dat de ziekte verergerd. Dat concludeert Aatke van der Maas in haar proefschrift. 
Infliximab behoort tot de zogenaamde biologicals. Dit zijn nieuwe, heel effectieve, maar ook dure geneesmiddelen. Infliximab wordt ingezet bij de behandeling van patiŽnten met reumatoÔde artritis. Aatke van der Maas onderzocht of het mogelijk is om bij de reumapatiŽnten met een rustig ziekteverloop, de infliximab af te bouwen dan wel te stoppen.
Infliximab
Uit dit onderzoek bleek dat veel patiŽnten konden afbouwen of zelfs stoppen met infliximab, zonder dat de kwaliteit van leven achteruitging of dat de ziekte erger werd. Dit betekent dat er sprake was van overbehandeling, met daardoor mogelijk meer kans op bijwerkingen en in ieder geval meer kosten. 
In dit onderzoek is ook gekeken of te voorspellen is welke patiŽnt wel en welke niet kon afbouwen. Er is gekeken of de spiegels van infliximab in het bloed hierbij konden helpen, maar dit bleek niet het geval.
Promotie
Aatke van der Maas promoveerde op haar proefschrift Dose reduction of TNF blockers in Rheumatoid Arthritis: clinical and pharmacological aspects aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar promotor is prof. dr. P.C.L.M. van Riel.Van der Maas heeft Biomedische Gezondheidswetenschappen en Geneeskunde in Nijmegen gestudeerd en werkt als reumatoloog in de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. 
Bron: Radboud universiteit (Oktober 2013)


Printen

 

 

Reacties: