Home / Nieuws / ...

 

Beste behandeling van prostaatkanker is gezond leven
Mannen bij wie prostaatkanker wordt geconstateerd, gaan waarschijnlijk aan iets anders dood. En aangezien veel van die andere doodsoorzaken te voorkomen zijn, zouden leefstijlinterventies een geďntegreerd onderdeel moeten gaan uitmaken van behandeling van prostaatkanker.
Dit schrijft een groep Amerikaanse epidemiologen onder leiding van Hans-Olov Adami in Journal of the National Cancer Institute (2012;104:1335-42). Door de opkomst van PSA-screening in de jaren 90 is het landschap van de prostaatkanker veranderd, zo zeggen zij, en dit vergt heroverweging van de zorg.
De onderzoekers vergeleken over een periode van enkele tientallen jaren de doodsoorzaken van ruim 200.000 Zweedse en 490.000 Amerikaanse mannen bij wie prostaatkanker was vastgesteld. Van de Zweedse mannen overleed niet meer dan 35% aan hun prostaatkanker, in de Verenigde Staten slechts 16%. In de loop der jaren nam bovendien het sterfterisico flink af. Van de mannen die in de jaren 60 in Zweden de diagnose kregen, was 41% na 5 jaar overleden, inmiddels is dat gedaald tot 25%. In de Verenigde Staten ging het overlijdensrisico van 24% naar 8%. Ondertussen bleef het risico op overlijden aan hart- en vaatziekten in beide landen op peil, waardoor de kans aan iets anders dan de prostaatkanker te overlijden, met name in de Verenigde Staten, fors toenam.
De algemene gezondheid van prostaatkankerpatiënten, aldus de onderzoekers, zou daarom meer gebaat kunnen zijn bij veranderingen in hun manier van leven – roken, bewegen en dieet. ‘Daarmee vergeleken zijn de voordelen van behandeling van prostaatkanker veel minder duidelijk.’ Er zijn zelfs aanwijzingen, zeggen zij, dat behandeling van via PSA opgespoorde prostaatkanker noch de ziektespecifieke, noch de totale sterfte doet dalen, en verandering van leefstijl draagt waarschijnlijk meer bij aan de kwaliteit van leven dan radicale prostatectomie.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:C1545
(November 2012)




Printen

 

 

Reacties: