Home / Nieuws / ...

 

Luchtverontreiniging slecht voor moeder en kind
Blootstelling aan luchtverontreiniging kan de bloeddruk van zwangere vrouwen verhogen. Bovendien vergroot het de kans op zwangerschapshypertensie en vroeggeboorte en is er samenhang met een lager geboortegewicht van het kind.
Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Edith van den Hooven. Zij concludeert dat blootstelling aan luchtvervuiling tijdens de zwangerschap negatieve gevolgen heeft voor zowel moeder als kind.
Luchtverontreiniging in Rotterdam
Van den Hooven bestudeerde de gegevens van 7000 Rotterdamse zwangeren uit Generation R. Ze keek specifiek naar blootstelling aan fijnstof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) op het woonadres van de vrouwen. 
(Binnen Generation R zijn voor ruim 7.000 zwangere vrouwen in Rotterdam gegevens verzameld over luchtverontreiniging, het verloop van de zwangerschap en de gezondheidseffecten bij moeder en kind. De vrouwen waren zwanger tussen 2001 en 2006.
De verbanden werden gevonden bij moeders die waren blootgesteld aan luchtverontreiniging vergelijkbaar met de huidige niveaus, en voor fijnstof zelfs bij concentraties onder de normen voor luchtkwaliteit.)
Verbanden
Hogere concentraties luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap blijken samen te hangen met de bloeddruk van de moeder, het risico op zwangerschapshypertensie, het risico op vroeggeboorte en het geboortegewicht van het kind. Allemaal uitkomsten die negatief kunnen uitpakken voor moeder en kind, stelt de promovenda.
Normen voor luchtkwaliteit
Volgens Van den Hooven toont het onderzoek aan dat ook vervuiling onder de huidige normen voor luchtkwaliteit slecht is voor de gezondheid. Bij blootstelling aan luchtverontreiniging vergelijkbaar met de huidige normen is al sprake van negatieve effecten, en bij fijnstof al bij concentraties onder deze normen.
Proefschrift
Edith van den Hooven promoveerde op haar proefschrift 'Air Pollution Exposure and Pregnancy Complications. The Generation R Study' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vervolgonderzoek is nodig om meer inzicht te krijgen in de samenhang tussen luchtverontreiniging en zwangerschap.
Bron: Erasmus MC (April 2012) 

Printen

 

 

Reacties: