Home / Nieuws / ...

 

Banden met de industrie maken cardiovasculaire richtlijnen mogelijk onbetrouwbaar 
Veel auteurs van cardiovasculaire richtlijnen hebben banden met industriële partners. Dat kan van invloed zijn geweest op de inhoud van richtlijnen. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers in Archives of Internal Medicine (2011;171:577-84). Een zorgwekkende vinding, volgens een begeleidend commentaar van Steven Nissen: het ondermijnt de betrouwbaarheid van richtlijnen, terwijl ze van levensbelang zijn (2011;171:584-5).
De onderzoekers controleerden van de 17 meest recente Amerikaanse cardiologierichtlijnen de banden van de auteurs met de industrie. Ze turfden van alle 498 schrijvers of en welk type band ze hadden.
Meer de helft (56%) van alle auteurs had banden met de medische industrie. Bij hoofdauteurs, bij wie onafhankelijkheid nog belangrijker is, was het zelfs 81%. Het gaat meestal om wetenschappelijke samenwerkingen, waardoor auteurs beurzen krijgen die deels uit de zak komen van een bedrijf waarvan het product ook terugkomt in de richtlijn. Veel auteurs houden echter ook regelmatig lezingen ter promotie van de industrie. Sommigen hebben zelfs aandelen van het bedrijf. Zorgwekkend is dat veel van deze banden niet bekend zijn, omdat ze niet zijn aangegeven in de richtlijnen. In tegenstelling tot peer-reviewed artikelen is van transparantie bij richtlijnen nauwelijks sprake.
Omdat cardiovasculaire richtlijnen vaak niet alleen op cijfers maar ook op ervaringen zijn gebaseerd, moet de onafhankelijkheid van de opstellers sterk gewaarborgd zijn. Nissen, een Amerikaans cardioloog, eist in zijn commentaar dan ook directe actie naar aanleiding van deze bevindingen. Volgens de Amerikaanse onderzoekers van het hoofdartikel begint die actie bij meer transparantie. Ze pleiten echter ook voor strengere richtlijnen voor auteurs, zoals restricties voor artsen met directe banden met de industrie.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:C911 (Augustus 2011) 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties:

 

Een goed en onafhankelijk advies vindt u hier.