Home / Nieuws / ...

 

Bescherming volkoren tegen diabetes nader verklaard
Volkorenproducten danken hun heilzame werking aan voedingsvezels en niet-verteerbare koolhydraten. Dit blijk uit promotieonderzoek van Wang Hongwei en Sa'ad Al-Lahham aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De positieve effecten van volkoren op de gezondheid kwamen al in eerder onderzoek naar voren. Nu blijkt dat propionzuur de productie remt van diverse ontstekingsstoffen, zoals cytokines en chemokines.
Propionzuur
Propionzuur remt ook de productie van merks van macrofagen, die betrokken zijn bij ontstekingen. Verder stimuleert propionzuur processen die een positief effect hebben op insulinegevoeligheid en op andere aandoeningen die gerelateerd zijn aan obesitas.
Niet-verteerbare koolhydraten
Voorts verklaart het duo dat consumptie van niet-verteerbare koolhydraten beschermt tegen diabetes. Ze presenteren duidelijke aanwijzingen dat fermentatie in de dikke darm hiervoor verantwoordelijk is.
Glucoserespons
Gezonde mannen die 's avonds niet-verteerbare koolhydraten eten, vertonen de volgende ochtend na het ontbijt een verlaagde glucoserespons en lagere ontstekingsfactoren in het bloed, blijkt uit het onderzoek.
Proefschrift Sa'ad Al-Lahham
De Palentijn Sa'ad Al-Lahham, die biotechnologie studeerde, promoveerde te Groningen. Zij proefschrift heet: 'Propionate: a candidate metabolite to link colonic metabolism to human adipose tissue inflammation'.
Proefschrift Wang Hongwei
Wang Hongwei studeerde moleculaire toxicologie. Hij promoveerde aan de Groningse universiteit aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn proefschrift draagt de naam: 'Dietary carbohydrate digestion and fermentation: relevance for prevention of type 2 diabetes'.
Bron: Rijksuniversiteit Groningen (December 2010)

 

 

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

Reacties: