Home / Nieuws / ...

 

Veel mensen hebben onbewust hoge bloeddruk
In België zijn er naar schatting twee miljoen hypertensielijders. Dat is ongeveer één vierde van de Belgische volwassenen. Het merendeel van de slachtoffers beseft echter niet dat ze aan die aandoening lijden. Dat maakte de Belgische Cardiologische Liga vandaag bekend. 
Een hoge bloeddruk is jaarlijks verantwoordelijk voor ongeveer één op de acht sterfgevallen. Van de Belgische werkende bevolking heeft naar schatting 33 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen een hoge bloeddruk. Hypertensie is na roken overigens de tweede doodsoorzaak. Elk jaar sterven ongeveer 15.000 Belgen aan de aandoening. Er wordt gevreesd dat het aantal patiënten dat aan hypertensie lijdt, nog zal stijgen. Volgens de verwachtingen zouden drie miljoen Belgen in 2025 een hoge bloeddruk hebben.
Het grootste probleem rond de ziekte is dat bijna 60 procent van de hypertensielijders zich niet bewust is van zijn aandoening, bijgevolg geen arts raadpleegt en dus ook niet behandeld wordt. "Het probleem bij hypertensie is dat patiënten weinig of geen klachten ondervinden, waardoor de ziekte niet altijd gecorreleerd wordt met bloeddruk. Er zijn geen specifieke symptomen merkbaar. We spreken bijgevolg van een silent killer", meent arts Freddy Van de Casseye, algemeen directeur van de Belgische Cardiologische Liga.
Tweesterrenchef Yves Mattagne waarschuwt voor een overmatig gebruik van zout in de maaltijden, wat een belangrijke oorzaak van hypertensie is. Ongeveer drie op de tien volwassenen lijdt aan de ziekte door het gebruik van zout. "We consumeren gemiddeld negen tot tien gram zout per dag. Dat zou echter niet meer dan zes gram per dag mogen zijn, het equivalent van een theelepeltje zout in onze dagelijkse voeding, onder meer het verborgen zout in vlees, charcuterie en brood inbegrepen. Door onze zoutinname wereldwijd te halveren, kunnen we jaarlijks ongeveer 2,5 miljoen sterfgevallen door een beroerte of hartaanval voorkomen", meent Mattagne.
Ook de voormalige toptennisster Dominique Monami weet hoe je bloeddrukproblemen kunt vermijden. "Elke dag ten minste 30 minuten wandelen verbetert al de bloedcirculatie." Overgewicht, een zittend leven en gebrek aan beweging zijn factoren die het ontstaan van een hoge bloeddruk in de hand werken. De Belgische Cardiologische Liga start haar bewustmakingscampagne bij professionele zorgverleners en het grote publiek vanaf 17 mei. (
Mei 2009)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis