Home / Nieuws / ...

 

Vitamine C voorkomt ernstige complicatie bij dystrofie
Posttraumatische dystrofie, een tot op heden onbegrepen pijnlijke aandoening, komt vaak voor na een polsbreuk en heeft ernstige gevolgen. Het kan zelfs tot (tijdelijke) invaliditeit leiden. De behandeling van Posttraumatische dystrofie (of wel een Complex Regionaal Pijn Syndroom, CRPS) is symptomatisch, moeizaam, langdurig en kostbaar. CRPS heeft dan ook een zeer grote impact op het persoonlijke, sociale en economische leven van een patiënt. Uit promotieonderzoek van orthopedisch chirurg Paul Zollinger blijkt dat vitamine C de kans op het ontstaan van CRPS na een polsfractuur kan verminderen. Zollinger promoveerde op 5 september aan VU medisch centrum.
CRPS is een belangrijke oorzaak van invaliditeit. De kans op deze ernstige complicatie wordt verkleind door de patiënt 1 maal daags 500 mg vitamine C voor te schrijven gedurende 50 dagen. Het maakt hierbij niet uit of de polsfractuur conservatief (d.w.z. met gips) of operatief wordt behandeld.
Posttraumatische dystrofie gaat gepaard met onverklaarde diffuse pijn, abnormale huidtemperatuur en kleur in combinatie met zwelling en bewegingsbeperking. De aandoening kan ontstaan na letsel aan een ledemaat, zoals een polsbreuk of enkelblessure, of na een operatie. De ernst ervan staat los van de ernst van het letsel. Zo kan een klein letsel, bijvoorbeeld een kneuzing van de hand, een ernstige vorm van CRPS geven. Vermoedelijk speelt een lokale ontstekingsreactie (in arm of been) een rol bij het optreden van CRPS: de bloedvatwand raakt beschadigd. Vitamine C grijpt in op de bloedcellen (antioxidatief) en werkt indirect in de vaatwandcellen via de regeneratie van vitamine E. 
Bron: VU Medisch Centrum (September 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

 

Red.: Persoonlijk hebben wij zeer goede resultaten behaald bij deze aandoening, die in België Südeck heet, door veel fysiotherapie en langdurige aanvulling met calcium, immunopro, vitamine D en astaxanthine.