Home / Nieuws / ...

 

Cholesterol medicijnen en kanker* 
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onderzoekt of cholesterolverlagers kanker veroorzaken. Het gaat om simvastatine (Zocor), ezetimibe (Ezetrol) en het combinatiepreparaat van beide Vytorin, dat in Nederland verkrijgbaar is als Inegy. Aanleiding voor de zoektocht zijn voorlopige resultaten van SEAS-onderzoek.  De behandeling met Vytorin verlaagde het risico van cardiovasculaire ziekten niet, maar de diagnose kanker en het overlijden aan de ziekte kwam 50% vaker voor dan in de placebogroep, doch men dacht toen dat dit op toeval berusten. Doch een nieuwe beschouwing stelt vraagtekens bij die gedachte. De uiteindelijke resultaten van de lopende onderzoeken laten nog minstens 4 jaar op zich wachten.
Uit twee andere recente onderzoeken gepubliceerd in de Lancet blijkt dat hartpatiënten met een cholesterolverlagend medicijn zelfs een iets hogere kans op doodgaan hebben (abstract) en dat met omega-3 vetzuren de kans duidelijk wat lager wordt (abstract).
Nog een ander recent onderzoek dat statines bij ruim 16 % van de gebruikers leiden tot spierziektes. Dit is afhankelijk van een bepaalde genetische aanleg doch die heeft 1 op de 6 mensen.
Weer een ander recent Chinees onderzoek laat zien dat zowel lage als hoge cholesterolwaarden bij diabetes type 2 patiënten, ook zij die niet met cholesterolverlagende medicijnen worden behandeld, een verhoogde kans op kanker en doodgaan hebben. LDL (slechte cholesterol) waarde van 107 mg/dl (2,8 mmol/l) en lager en van 148 mg/dl (3,9 mmol/l) en hoger geven 33% meer kans op kanker en doodgaan. (September 2008)

Printen

Reageer hier op dit artikel  Mail dit bericht naar een kennis

 

 

Wellicht 90% van de gebruikers van cholesterolverlagende medicijnen hoeft die niet te gebruiken en kan beter simpele gezonde voeding nemen die precies hetzelfde effect sorteren zoals onder meer rode gistrijst en visolie met veel omega-3 vetzuren.