Vlaams Instituut voor Gezondheid wil verbod op transvetten

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) vindt dat de Belgische overheid het voorbeeld van New York moet volgen en op enkele grammen na het gebruik van transvetten in restaurants moet verbieden.
Transvetten doen de slechte cholesterol toenemen en er is ook al aangetoond dat er een duidelijk verband is met cardiovasculaire problemen. Transvetten worden al geruime tijd gebruikt in de voedingsindustrie als substituut voor verzadigde vetten in onder andere gebakken of gefrituurd voedsel, dressings en margarine. De transvetten hebben het voordeel langer te bewaren dan de alternatieven.
Caroline Bollars, medewerkster voeding en gezondheid van het VIG, wijst erop dat de voedingsindustrie sowieso al verplicht is het aantal transvetten te beperken. Ze vindt dat de Belgische overheid het aantal transvetten dat restaurants mogen gebruiken, moet beperken. "Het zou alleszins een goed signaal zijn", aldus Bollars.
In New York stemde de Board of Health als eerste in de Verenigde Staten een verordening dat enkel nog minimale hoeveelheden kunstmatige transvetten toegelaten zijn voor gebruik in restaurants.
(Dec. 2006) (Opm. Alles over transvetten.

 

 

 

 

    Printen