Home / ...

 

Voorbeeld van een dieet bij kanker, in het algemeen.

 

Het is niet onverstandig bij kanker m.b.t. de voeding een deskundige te raadplegen die in uw specifieke geval de juiste adviezen kan geven.

 

Eet zo min mogelijk koolhydraten en dan liefst nog uit fruit; vooral citrusfruit (zoals grapefruit), appels, ananas, papaja, abrikozen, en veel groenten zoals uien, tomaten, avocado’s, wortelen, kruisbloemige groentes waaronder allerlei koolsoorten en broccoli, spinazie etc. Alles liefst biologisch dynamisch geteeld. Schaf een sapcentrifuge aan: zo kunt u veel meer groenten tot u nemen. Maak voornamelijk groentesappen, geen vruchtensappen, die bevatten teveel suiker.

 

Gebruik zilvervliesrijst en peulvruchten als basis voor het warme eten. Wat de peulvruchten betreft gaat een bijna absolute voorkeur uit naar soja. Neem zoveel mogelijk soja in de vorm van tahoe, tempé, sojaburgers, sojamelk, sojayoghurt, sojavla, sojapoeder. Ook bonen, erwten en volkoren pasta’s en af en toe aardappelen zijn aan te raden.

 

Vette vis 2 tot 3 keer per week; vette vis is o.a. haring, zalm, makreel, tonijn, sardientjes, zeeduivel en zeepaling. Bij gerookte vis het bruine vel niet opeten, niet-gerookte vis is beter. Bij ernstig gewichtsverlies vaker vette vis als tussendoortje eten.

 

Zuurdesembrood; liefst volkoren tarwe; zonder de toevoeging van extra vet. Speltbrood heeft de voorkeur boven tarwebrood, gezien in tarwe meer bestrijdingsmiddelen en allergenen zitten dan in spelt. Neem GEEN witmeelproducten (bijv. witbrood, koekjes, beschuitjes, toastjes etc.)

 

Magere, zure zuivelproducten met levende melkzuurbacteriën, bijvoorbeeld vifit-yoghurt, biogarde, biogardedrink.

 

Voornamelijk jonge kaas (oude kaas bevat meer verzadigd vet) en minder dan 40 gram per dag.

 

Liever geen vlees; incidenteel zwezerik of lever.

 

Noten en zaden zijn heel gezond: vooral walnoten, amandelen, pompoenpitten, sesamzaad en lijnzaad. Liever geen maïs of pinda’s.

 

Paddestoelen zijn ook erg gezond, met name Shii-take, maitake en reishi.

 

Voor verhitten liefst olijfolie (eventueel sesamolie) gebruiken, in salade liefst lijnzaadolie of olijfolie; eventueel ook walnootolie, sesamolie, amandelolie of pompoenpittenolie. Absoluut GEEN saffloer-, pinda-, maïskiem- of zonnebloemolie. (Zonnebloempitten eten mag wel, indien met mate). Probeer zo weinig mogelijk te bakken (evt. kort roerbakken) en braden en zeker niet frituren. Het verhitten van (verkeerd) vet verandert de samenstelling ervan waardoor schadelijke stoffen voor de gezondheid vrijkomen.

 

Op brood kunt u beter zo min mogelijk vet gebruiken, liefst roomboter. Zeker geen margarine, dit bevat ongezonde vetten.

 

Gebruik veel verse kruiden: vooral knoflook, kummel, komijn, saffraan, rozemarijn en kurkuma of tumeric(hoofdbestanddeel van kerrie, ook wel geelwortel genoemd). Ook peterselie, gember, rode pepers, tijm, basilicum, oregano, lavas, sereh (citroengras) zijn heel gezond.

 

Indien u erg kouwelijk bent neem dan extra gember, bijvoorbeeld verse gember geraspt door de thee. Dit helpt ook tegen misselijkheid.

 

Gebruik liefst geen suiker. Suiker is het gif van onze tijd! Honing of oerzoet (=ingedroogd rietsuikersap) mag wel, maar met mate. Het beste zoetmiddel is steviadruppels of verse blaadjes van de stevia.

 

Wees zuinig met zout en dan liefst zeezout.

 

Water zoveel als u wilt, groene thee, zoethoutthee en rooibosthee kunt u dagelijks gebruiken. Vooral groene thee is een zeer sterke antioxidant. Neem minimaal 3 kopjes per dag. Gewone thee of koffie liever niet of slechts met mate (niet meer dan 1-2 per dag). Cafeïnevrije koffie is overigens slechter dan gewone koffie. Warme cacao is ook een goede drank i.p.v. de koffie. Neem bijvoorbeeld fruit bij de koffie om het verlies van mineralen en sporenelementen tegen te gaan.

 

Neem geen alcohol of slechts met mate. In het algemeen is af en toe een droge rode wijn bij een goede conditie o.k., dit mag dan zelfs dagelijks indien met mate.

 

Als ontbijt of tussendoor kunt u het Budwig-papje nemen: kwark & 1 eetlepel lijnzaadolie & vers citroensap & wat oerzoet of honing en eventueel voorgeweekte muesli (en lijnzaad). De belangrijke ingrediënten zijn kwark voor de zwavelhoudende aminozuren en de lijnzaadolie met essentiële vetzuren.

 

TIPS

 

Groenten zitten bomvol kostbare vitamines, maar bij het bereiden kunnen veel van deze belangrijke stoffen verloren gaan. 

Rauwe groenten zijn veruit het beste maar sommige soorten dient men ook regelmatig gekookt te eten te weten: bieten en spinazie omdat door koken de hoeveelheden oxaalzuur verminderd worden waardoor meer calcium geabsorbeerd kan worden, broccoli omdat daardoor de opname van allerlei nutriënten verhoogd wordt, wortelen omdat daardoor meer bètacaroteen vrij komt, tomaten omdat daardoor veel meer lycopeen beschikbaar komt. 

Was de groente eerst voor het snijden. Er komen anders te veel voedingstoffen in het water, die vervolgens weer in de gootsteen komen.

Koolsoorten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, witte en rode kool, kan men het beste na het snijden 2 dagen bewaren alvorens te koken en te eten daardoor wordt het aantal gezonde voedingstoffen verveelvoudigd.  

Vitamines blijven zoveel mogelijk behouden door groenten kort te koken. Bij langer koken of verwarmen, neemt het vitamine C gehalte van de groenten flink af, en dat is zonde. Het koken van groenten in zo min mogelijk water voorkomt dat de vitamines (zoals vitamine B en C) in het water oplossen en verloren gaan. Gebruik wel een goede pan met deksel, de groenten worden dan gaar in de stoom of liever nog een stomer.

In een stomer blijven alle goede stoffen bijna volledig aanwezig in de groenten!

Liever geen magnetron, want wetenschappelijk is nog niet helemaal duidelijk of die wel zo best is, zo blijkt uit een onderzoek dat door de extreme hitte die daarin opgewekt wordt de flavonoïden (antioxidanten) in de groente bijna volledig vernietigd worden.

 

Voor het bakken en braden kan men zeker niet alle soorten vetten gebruiken. De heel gezonde meervoudig onverzadigde vetten worden door oxidatie makkelijk omgezet worden in gevaarlijke stoffen. Verzadigde vetzuren oxideren door hun zeer stabiele chemische structuur niet bij verwarming. Enkelvoudig verzadigde doen het nauwelijks. Daarom zeker GEEN, meestal plantaardige, producten rijk aan meervoudig onverzadigde, bijv. zonnenbloemolie, gebruiken om te bakken (of frituren). Het beste zijn producten rijk aan verzadigd of enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals goede olijfolie  en roomboter. Desgewenst kan men ook echte boter tezamen met goede olijfolie gebruiken. 

Alles wat je verder bakt of braadt, neemt minder vet op als het vet de juiste temperatuur heeft. Pas op, gebruik geen (te) hoge temperaturen. Boter is heet genoeg als het gesmolten is en het schuim is weggetrokken. Olie is goed op temperatuur als het vlees knettert als het in contact komt met de olie. De olie is te heet als er een blauwe walm vanaf komt. Braad vlees op een matig vuur als je het sappig wilt houden. Op een hoog vuur schroeit het vlees niet dicht, maar maakt u de korst poreuzer, waardoor het vlees juist uitdroogt. 

Ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde onverzadigde vetzuren (zoals vis) kun je dus beter kort en bij niet te hoge temperatuur stoven of bakken in de oven en natuurlijk ook koken en stomen.

Bij het bakken en braden bij (te) hoge temperaturen vormen zich ook gevaarlijke stoffen die de kans op kanker verhogen.

Laat daarom zeker het bak- en braadvet en het voedsel niet verbranden.

Vooral dierlijke vetten geven bij (te) hoge temperaturen de zg. advanced glycation end products (AGEs), die de cellen stimuleren om eiwitten te vormen die ontstekingen kunnen veroorzaken. Omdat in een magnetron of micro de temperaturen plaatselijk heel hoog kunnen oplopen is deze ook niet geschikt om te bakken.

 

Goede olijfolie en echte boter zijn 100% natuurlijke producten en niet te vergelijken met alle soorten margarine en braadboter, die chemisch vervaardigd worden uit plantaardige oliën en zogenaamde transvetten die op termijn nogal schadelijk zijn voor uw gezondheid. 

Om te smeren gebruik bijv. ook (weinig) roomboter en beter geen margarines, zelfs niet als ze ook nog eens ogenschijnlijk gezonde bestanddelen bevatten zoals plantensterolen ter verlaging van het cholesterol.

 

Pas ook op met kant en klare dressings en industrieel vervaardigde mayonaiseproducten, deze producten bevatten ook die transvetzuren en wie weet wat nog meer. Maak zelf u dressing met o.a. olijfolie en geen azijn maar bijv. citroensap en verschillende kruiden.

Het is beter fruit niet te schillen.

Was wel altijd eerst de schil. In de schil zitten veel nuttige (bioactieve) voedingsstoffen die verloren gaan als we het fruit schillen. Schillen helpt ook niet echt om bestrijdingsmiddelen te verwijderen want die kunnen ook verder in het product zitten dan de schil. Meestal zijn de middelen al afgebroken als de producten op de markt komen. Wassen is ook belangrijk om vuil en stof te verwijderen.

Vis en liefst vette vis; o.a. haring, zalm, makreel, tonijn, sardientjes (ook uit blik, bijvoorbeeld in olijfolie), zeeduivel en zeepaling. Niet gerookte vis, tenzij de buitenkant (bruine vel) eraf is. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vis alleen de goede eigenschappen heeft als die op de juiste manier bereid wordt. De goede manier van vis bereiden: koken of stoven, bakken in de oven of grillen. Niet de juiste manier is frituren of bakken (behalve af en toe volgens onderzoek dan wel in extra virgin olijfolie) of het eten van vissticks. Liefst ook niet combineren met nitraatrijke groente (zoals bijv. sla).

Eet iedere dag minimaal 250 gram groenten en liefst meer. Het weinige fruit bij voorkeur tussen de maaltijden door, het blijft slechts zeer kort in de maag en worden met een minimum hoeveelheid energie en tijd in de darm verteerd.              

 

Printen