Plastic ook al in mensen
Plastic doorgedrongen tot uw lichaam: voor het eerst deeltjes gevonden in menselijke ontlasting
Dat vissen en andere zeedieren niet veilig zijn voor plastics is inmiddels gekend, maar nu blijken er ook minuscule deeltjes in de menselijke ontlasting te zitten. Dat hebben onderzoekers aangetoond bij personen uit verschillende delen van de wereld. Over de effecten op de gezondheid van deze zogeheten microplastics op de mens is nog weinig bekend.
Onderzoekers van de Universiteit van Wenen presenteerden dinsdag hun bevindingen op een congres in de Oostenrijkse hoofdstad. De wetenschappers volgden acht proefpersonen (drie mannen en vijf vrouwen tussen 33 en 65 jaar) uit Nederland, Japan, Finland, Italië, Polen, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk. Aan hen werd gevraagd een week bij te houden welk voedsel ze aten. Daarna werd hun ontlasting geanalyseerd.
Wat blijkt: alle acht proefpersonen hadden zogeheten microplastics, piepkleine stukjes plastic, in hun stoelgang. In totaal werden er negen soorten plastic ontdekt en in elke 10 gram ontlastig zaten zo’n twintig deeltjes. Geen van de proefpersonen was vegetariër. Zes van de acht aten die week vis of ander voedsel uit de zee. Voorts aten alle deelnemers in de onderzochte periode één of meerdere keren uit een plastic bak of dronken ze uit een plastic fles.
“Dit bevestigt ons vermoeden dat plastics het darmstelsel van de mens bereiken”, aldus onderzoeker Philipp Schwabl. “Hoewel het aantal deelnemers aan het onderzoek klein is, geeft het aan dat zeer waarschijnlijk veel andere mensen onvrijwillig plastic binnenkrijgen.” Het heeft geen zin om boven de wc-pot te controleren of je plastic in de ontlasting hebt. De deeltjes zijn daarvoor veel te klein: tussen de 50 en 500 micrometer.
Plastic stukjes
Die stukjes kunnen op verschillende manieren in ons lichaam komen, bijvoorbeeld door het eten van vis en andere zeedieren uit de zee. Door de gigantische berg plastic afval in de zeeën en oceanen krijgen die dieren plastic in het lichaam, dat wij vervolgens opnemen als we hen opeten.
Ook op een andere manier bij het eten en drinken kunnen we microplastics binnenkrijgen. “Door zure regen, zonlicht, maar ook wrijving wordt plastic broos”, legt toxicoloog Jan Tytgat uit. “Daardoor gaat het verbrokkelen en ontstaan er kleinere deeltjes.” Als voorbeeld geeft hij een plastic flesje met een schroefdop. Door de wrijving die ontstaat bij het draaien aan de dop, raakt het plastic beschadigd en nemen we kleine deeltjes op bij het drinken. Hetzelfde geldt bij het schrapen met bestek in een plastic bakje waar eten inzit.
“Verontrustend, maar geen reden tot paniek”
Maar hoe gevaarlijk zijn deze microplastics eigenlijk? Daarover is niet veel bekend, stelt Tytgat aan onze redactie. “Het is op zich verontrustend dat microplastics in onze stoelgang zitten, maar er is geen reden tot paniek”, klinkt het. “Hoewel het microplastics heet, zijn de deeltjes te groot om ziek van te worden. Ze komen er inert met de stoelgang uit.”
Houdbaarheidsdatum op plastic
Tytgat benadrukt dat kleinere deeltjes veel meer risico’s met zich meebrengen. “Het gaat dan over nanodeeltjes, die zijn veel kleiner. Ze kunnen opgenomen worden in het bloed, cellen en organen, en voor een toxische reactie zorgen.”
De toxicoloog pleit daarom voor een houdbaarheidsdatum op plastic flessen en statiegeld om ze te recycleren.
De studie.
(Oktober 2018)