Home / Nieuws / ...

 

Lightdranken ramp voor je darmen
Slecht nieuws voor de fans van cola light en andere producten waar kunstmatige zoetstoffen in verwerkt zijn. Die kunnen giftig zijn voor de darmflora, zeggen Israëlische en Singaporese onderzoekers. 
Wetenschappers van de Ben-Gurion University of the Negev in Israël en de Nanyang Technological University in Singapore hebben met een nieuw onderzoek aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen bijzonder schadelijk kunnen zijn voor de darmflora. Het gaat meer bepaald om zes types: aspartaam, sucralose, saccharine, neotaam, advantame en acesulfaam kalium-k. Het zijn zoetstoffen die in allerlei producten zitten die in de EU worden verkocht.
Volgens de onderzoekers zijn ze alle zes giftig voor de bacteriën in onze darmen. En dat is nogal problematisch, want het zijn die bacteriën die ervoor zorgen dat we goed functioneren, dat onze hormoonhuishouding goed zit en de spijsvertering vlotjes verloopt. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in ons immuunsysteem.
Extra onderzoek
Toxicoloog Jan Tytgat, verbonden aan de KU Leuven, vindt het een interessante studie waarop verder moet gebouwd worden. "De vraag is hoe relevant bovenstaand model is in vergelijking met reële situaties? Bacteriën in ons darmstelsel zijn immers niet allemaal afzonderlijk aanwezig, de zoetstoffen vaak evenmin. En hoe zit het met de invloed van andere voedingsmiddelen en hun zuurtegraad? Het zijn allemaal openstaande vragen voor de wetenschap."
Bron: Nieuwsblad.be
De studie. (Oktober 2018)


Reacties: