Home / Nieuws / ...

 

Chocoladepasta??
Hazelnootpasta bevat schadelijke stoffen 
Dat hazelnootpasta geen gezonde keuze is voor de dagelijkse boterham, moeten we je al lang niet meer vertellen. Maar wist je dat “choco” ook extra gezondheidsrisico’s inhoudt omdat het vaak schadelijke stoffen bevat? 
De meeste hazelnootpasta’s bestaan voor de helft uit suiker, en nog eens een vijfde is (palm)olie. Niet verwonderlijk zitten ze bomvol calorieën. In totaal testten wij onlangs 25 hazelnootpasta’s en buiten deze ongezonde suikers en vetten troffen we ook schadelijke stoffen terug die gevaarlijk kunnen zijn voor kleine kinderen. 
Toxische stoffen in lekkernijen 
Ingrediënten zoals cacao of plantaardige vetten kunnen onbedoeld contaminanten of vervuilende stoffen met zich meebrengen die gezondheidsrisico’s inhouden. 3-MCPD en glycidylesters (GE) zijn zulke schadelijke stoffen, en komen voor in geraffineerde plantaardige oliën en vetten. 
Vooral glycidylesters zijn zorgwekkend, aangezien ze niet alleen kankerverwekkend maar ook genotoxisch zijn, wat bekent dat ze schade kunnen aanrichten in ons genetisch materiaal. Er bestaat geen veilige drempel voor glycidylesters, en ze moeten dus absoluut worden vermeden in voedingsmiddelen.
Vooral risico's voor kleine kinderen
We vonden in onze test wel glycidylesters terug, weliswaar onder de wettelijke limiet, maar elke aanwezigheid ervan is voor ons onaanvaardbaar. Slechts één hazelnootpasta (op basis van melkvet) uit onze test was volledig vrij van beide contaminanten. In de andere producten vonden we sporen van 3-MCPD terug, een stof die in hoge doses schadelijk kan zijn voor de nieren en de mannelijke vruchtbaarheid. Ook producten zonder palmolie bleken deze schadelijke stoffen te bevatten. 
Bij het slechtste resultaat was het gehalte hoog genoeg om met één portie hazelnootpasta (15 à 20 gram, een koffielepel) de tolereerbare dagelijkse inname (TDI) voor een kind van 10 kilo net niet te overschrijden. Voor de andere geteste producten en voor kinderen met een hoger lichaamsgewicht zijn de resultaten minder zorgwekkend. Hoe lager het lichaamsgewicht, hoe sneller kinderen de veiligheidslimiet bereiken én overschrijden.
Liever geen “choco” in de brooddoos
Gezien de populariteit van “choco” en andere lekkernijen met palmolie en -vet bij de allerkleinsten, moet de aanwezigheid van glycidylesters en 3-MCPD onder een aanvaardbaar veiligheidsniveau worden gehouden. 
Wij pleiten dan ook voor strengere Europese limieten, zoals die ook al bestaan voor andere schadelijke stoffen zoals acrylamide. Daarom zullen we onze testresultaten doorspelen aan het Europees Voedselagentschap EFSA en de FOD Volksgezondheid. 
Sowieso laat je de allerkleinsten liever een ander beleg eten bij de boterham dan hazelnootpasta. Niet alleen omwille van alle suikers en verzadigde vetten, maar dus ook omwille van eventuele contaminanten.
Bron: Testaankoop.be
(September 2018)


Reacties: