Luchtvervuiling en hartaanval
Duidelijk verband tussen luchtvervuiling en hartaanval
Er bestaat een onbetwistbaar verband tussen de toename van slechte luchtkwaliteit en de toename van de kans op een hartaanval. Dat blijkt een onderzoek van Jean-François Argacha, cardioloog aan het Universitaire Ziekenhuis in Brussel. Aan het onderzoek verleenden ook milieu-experts, epidemiologen en biostatici hun medewerking. De studie legde de link tussen 11.400 patiënten die een hartaanval hadden tussen 2009 en 2013 en de meetresultaten van de Intergewestelijke Cel van het Leefmileu.
Het voornaamste resultaat van het onderzoek toont aan dat er bij elke toename van 10 microgram per kubieke meter fijn stof in de volgende 24 uren een toename van 2,8 procent risico op het volledig afsluiten van de kransslagader met zich meebrengt. Een toename van 10 microgram per kubieke meter NO2 (stikstofdioxide) verhoogt echter met 5,1 procent risico op een hartaanval.
Volgens dr. Argacha zijn de dieselauto’s in België een van de grote boosdoeners op de NO2 luchtverontreiniging. Joggen in een stedelijke omgeving is iets wat je beter kunt vermijden: “Als je gaat joggen, doe het dan op het platteland, maar niet in een stedelijk milieu.” Het dragen van mondmaskers in de stad zal volgens dr. Argacha het inademen van NO2 niet voorkomen. Een politieke beslissing om dieselauto’s te bannen zou hierdoor noodzakelijk zijn voor de volksgezondheid.
(Maart 2018)
Reacties: