Home / Nieuws / ...

 

Chronische ziekten behandelen met voeding
Voedingsmaatregelen kunnen een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekten en kunnen in belangrijke mate bijdragen aan gezondheidswinst. De grootste gezondheidswinst is haalbaar bij de behandeling van cardio-metabole ziekten (zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en nierziekte). Gezonde voeding heeft niet alleen een positief effect op de chronische ziekte, maar ook op de algehele gezondheid. Voeding biedt daarmee een uniek voordeel boven farmacotherapie. Dit is de conclusie van een kennissynthese over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten.
Onderzoekers van Wageningen University & Research en de Universiteit van Groningen hebben in opdracht van ZonMw de actuele kennis over de rol van voeding in de behandeling van chronische ziekten gebundeld. In de kennissynthese gaan ze in op voedingsadviezen in behandelrichtlijnen en de toepassing van voedingsadviezen in reguliere zorg. Ook worden barrières benoemd die effectieve inzet van dieetbehandelingen in de weg staan. De onderzoekers geven aanbevelingen voor onderzoek, beleid en praktijk. Zo zijn er nog veel verbetermogelijkheden voor het meten van effectiviteit van voedingsadviezen in de praktijk. 
Voedingsadviezen in behandelrichtlijnen
Voedingsadviezen in de huidige behandelrichtlijnen worden vrijwel niet ingezet ter behandeling van chronische ziekte maar vooral aangewend ter preventie van ziekte, of om progressie en/of complicatie van de ziekte en gerelateerde klachten te voorkomen, zo blijkt uit de kennissynthese. De richtlijnen Goede Voeding bieden een goed vertrekpunt voor voedingsadvies en kunnen waar nodig worden gecombineerd met ziektespecifieke aanpassingen. De wetenschappelijke onderbouwing van de meeste voedingsadviezen in behandelrichtlijnen is gebaseerd op kortetermijnstudies of op onderzoek waarbij de onderzoeker slechts waarneemt. Het gebrek aan harde feiten over het effect van voeding bij de behandeling van ziekte belemmert optimale benutting van voeding als behandeloptie. 
Voedingsadviezen in reguliere zorg
Voeding kan een belangrijke rol spelen in de behandeling van chronische ziekte zoals cardio-metabole aandoeningen, darmziekten, longaandoeningen en kanker. Voorwaarde hiervoor is dat voeding onderdeel is van algemene en duurzame leefstijlinterventies. 
Realiseren van goede voedingszorg 
De onderzoekers concluderen dat voeding een prominentere plaats in de behandeling van chronische ziekten verdient. Om dit te bereiken is meer aandacht nodig voor het belang van voeding in de opleiding van zorgprofessionals zoals artsen, verpleegkundigen en praktijkondersteuners. De rol en expertise van diëtist moet hierin ook worden meegenomen. 
Meer informatie
Kennissynthese Voeding als behandeling van chronische ziekten
• Voeding en gezondheid bij ZonMw
(Juli 2017)



Printen

 

 

Reacties:

 

Inmiddels is er ook de Vereniging Arts en Voeding opgericht, een vereniging voor en door artsen en artsen in opleiding om het bewustzijn over de effecten van voeding en leefstijl te vergroten en zo de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren, en om de medicalisering en kosten in de zorg drastisch te verminderen.