Luchtvervuiling en zwangerschap
Luchtvervuiling kan baby in baarmoeder ernstig schaden
Luchtvervuiling is niet alleen schadelijk voor mensen die de lucht inademen, maar ook voor de baby in de baarmoeder. Elk jaar veroorzaakt vuile lucht wereldwijd zo’n 2,7 miljoen vroeggeboortes. Daarnaast kan de blootstelling aan luchtvervuiling ernstige ontwikkelingsproblemen veroorzaken.
Dat blijkt uit onderzoek waarvan Mondiaal Nieuws melding maakt. Wetenschappers van The Stockholm Environment Institute (SEI) en de Universiteit van York hebben berekend dat in 2010 naar schatting 2,7 miljoen vroeggeboortes in verband konden worden gebracht met blootstelling aan fijnstof. In dat jaar werden wereldwijd in totaal zo’n 14,9 miljoen kinderen te vroeg geboren -zo’n 4 tot 5 procent in Europese landen, stellen de auteurs in het tijdschrift Environment International. In Afrika en Zuidoost-Azië ligt dat percentage veel hoger, tussen 15 tot 18 procent. De studie stelde ook vast dat de blootstelling aan luchtvervuiling ernstige ontwikkelingsproblemen kan veroorzaken, die kinderen hun leven lang kunnen achtervolgen.
“Deze studie toont aan dat luchtvervuiling niet alleen schadelijk is voor mensen die de lucht rechtstreeks inademen, maar ook de baby in de baarmoeder ernstig kan schaden”, zegt hoofdauteur Chris Malley van de Universiteit van York. “De vroeggeboortes die in verband gebracht worden met die blootstelling dragen niet alleen bij aan sterfte bij vroeggeboren kinderen, maar kunnen ook later in hun leven effect hebben.”
Ontstekingen in baarmoeder
De wetenschap heeft nog niet de volledige impact van fijnstof en andere luchtvervuiling op de
zwangerschap in kaart gebracht. Vorig jaar bleek wel al uit Amerikaans onderzoek dat luchtvervuiling zelfs in lage concentraties het risico op ontstekingen in de baarmoeder doet toenemen. Ontsteking in de baarmoeder is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige geboorte.
De studie.
(Maart 2017)
Reacties: